BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Kina postavila cilj da do 2023. godine pošalje 12 kosmunauta u kosmos i postavi kosmičku stanicu do 2022. godine

RT: Kina postavila cilj da do 2023. godine pošalje 12 kosmunauta u kosmos i postavi kosmičku stanicu do 2022. godine
08.03.2021. god.

Nakon nedavnog uspeha stizanja do Crvene planete, kineska kosmička agencija najavila je novi visoki cilj, odnosno 11 misija i slanja desetak kosmonauta u kosmos u naredne dve godine.


Jang Livej, prvi kineski kosmonaut, a sada član Nacionalnog komiteta kineske narodne političke konsultativne konferencije, saopštio je vest, objašnjavajući da bi tesno napravljen raspored kosmičkih letova trebalo da olakša brzu izgradnju nove kineske orbitalne stanice.


Predstojeće misije treba da uključuju lansiranje glavnog modula kosmičke stanice u orbitu. Očekuje se da će potom uslediti slanje laboratorije za eksperimente, kosmičke letelice sa posadom i na kraju 12 kosmonauta. Peking želi da predstavi svoju novu stalnu kosmičku stanicu 2022. godine.

Jang je takođe podstakao kinesku omladinu da se pridruži kosmičkom programu koji se brzo širi, a koji je prošlog oktobra završio svoju treću kampanju regrutacije kosmonauta, uvodeći ukupno 17 muškaraca i jednu ženu u program obuke.

Ovaj najnoviji postupak regrutacije otvoren je i za civile, za razliku od prethodna dva, ranih 1990-ih i 2010. godine, u kojima se uzimalo u obzir samo vojno osoblje.


Kina je poslednjih godina napravila veliki prodor u istraživanju kosmosa i razvoja, uključujući i njenu nedavnu misiju "Tjanven 1" koja je zauzela mesto u orbiti oko Marsa i nedavno počela da šalje fotografije i video snimke sa Crvene planete.

Izvor: Vostok / RT
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © WANG ZHAO / AFP / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Kad je objavljen rat Srbiji 1914. bila je mobilizacija srpske vojske. Kao i 1912. sve je skočilo na noge lagane. I sam sam, bez pozivanja, odjurio na mesto mobilizacije...


Ruski slikari su imali običaj da putuju Evropom i Ruskom imperijom, i da mnogo vremena provode na tim putovanjima. Pojedinci su se odvažili da radi biblijske scene otputuju na...

Komitet za međunarodne odnose Evropskog parlamenta sastavio je nacrt izveštaja u kojem su izloženi osnovni principi za izgradnju odnosa EU i Rusije.


Sedmog dana izraelsko-palestinskog konflikta, odlazeći premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da će Izrael "nastaviti da uzvraća silom" na raketne napade Hamasa.

Peking namerava da pruži podršku palestinskom narodu i pomogne da se reše nesuglasice sa Izraelom, rekao je šef diplomatije Kine Van Ji tokom telefonskog razgovora sa pakistanskim kolegom Šahom...


Predsednik odbora za međunarodne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je da je Moskva spremna da ponudi Izraelu i Palestini da se pregovori o rešavanju konflikta održe na...


Ostale novosti iz rubrike »