BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Pokušaj genocida“: Ruski predstavnik pri OEBS-u osudio ukrajinsku blokadu vode za Krim

RT: „Pokušaj genocida“: Ruski predstavnik pri OEBS-u osudio ukrajinsku blokadu vode za Krim
05.03.2021. god.
„Stav je nedvosmislen - nema vode za Krim do deokupacije“


Politika Ukrajine da liši stanovnike Krima vode predstavlja pokušaj genocida, kaže ruski stalni predstavnik pri OEBS-u, koji je osudio dugotrajnu blokadu Kijeva vitalnog kanala koji ide ka  poluostrvu.

Ukrajinska vlada je 2014. godine izgradila improvizovanu branu na Severno-krimskom kanalu, koji je ranije obezbeđivo 85 odsto lokalnog vodosnabdevanja. Povezao je region sa rekom Dnjeprom, četvrtom najdužom rekom u Evropi.


Nakon prisajedinjenja Krima Rusiji, Kijev je doneo odluku da se kanal blokira. Područje sada pati od nestašice vode, a klimatske promene i nedostatak padavina takođe imaju efekta.

„Pravo na vodu preduslov je za ostvarivanje drugih ljudskih prava“, rekao je Aleksandar Lukaševič, napominjući rezoluciju Generalne skupštine UN-a iz 2010. godine.

„Lišavanje stanovništva pristupa vodi može se izjednačiti sa pokušajem genocida.“

„Može li se to nazvati brigom o ljudima koje Kijev nominalno smatra svojim građanima?“ upitao je on.

Kako stvari stoje, veći deo regije pati od ozbiljnog nedostatka vode, a gradovi poput Simferopolja i Jalte primenili su racionalizaciju, dok slavine rade samo nekoliko sati dnevno. Sa ispraznim rezervoarima, Rusija je optužila Ukrajinu za kršenje ljudskih prava i kritikovala međunarodne organizacije što ćute po tom pitanju.

Pored toga, Lukaševič je primetio da bi blokada vode na kraju mogla da postane katastrofa za ukrajinski region Herson, koji se graniči sa Krimom, uglavnom sa ruskojezičnim stanovništvom.

„Ovo očigledno ne bi dodalo popularnost postmajdanovskim vlastima u očima njihovih vlastitih građana, koji su i sami postali taoci ruske politike Kijeva“, rekao je on.

Lukaševičeve reči dolaze mesec dana nakon što je ukrajinski zvaničnik otkrio da će privremena blokada uskoro biti trajna, te da Kijev planira da pojača improvizovanu branu. Prema Antonu Korineviču, čoveku kojeg je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odredio da nadgleda politiku prema Krimu, poluostrvo će biti blokirano dok ga Rusija ne napusti.

„Stav je nedvosmislen - nema vode za Krim do deokupacije“, rekao je Korinevič.

Prošle godine ruski premijer Mihail Mišustin otkrio je da će savezna vlada potrošiti pet milijardi rubalja (64,5 miliona dolara) za rešavanje problema vodosnabdevanja, a regionalne vlasti su predložile izgradnju postrojenja za desalinizaciju. Ukrajina se takođe obavezala da će pokušati zaustaviti njihovu izgradnju.
 
Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vlada Crne Gore spremna je za potpisivanje ugovora sa SPC, poručio je premijer Zdravko Krivokapić. Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević pozvao je ranije danas premijera Zdravka Krivoka


Rusija će se povući iz projekta Međunarodne kosmičke stanice (MKS) za četiri godine, saopštio potpredsednik vlade Jurij Borisov u za TV kanal „Rusija 1“. Odluka je

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević pozvao je premijera Zdravka Krivokapića da bez odlaganja potpiše temeljni ugovor sa Srbskom pravoslavnom crkvom koji mu je dostavljen prethodne nedjelje


Zašto se neki genocidi neprestano pamte, dok se drugi bacaju na smeće istorije? U emisiji „Zaboravljeni genocidi: Greh tišine“, koja će se emitovati 23. aprila, RT postavlja ova i...

U odnosima sa Rusijom treba definisati crvene linije za čije kršenje se uvode sankcije, rekao je u intervjuu Si-Bi-Esu predsednik Francuske Emanuel Makron. Prema rečima f


Poslednji antiruski koraci evropskih država mogu naterati Rusiju da izađe iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, izjavio je šef Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Leonid Slucki.


Ostale novosti iz rubrike »