BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Moskva američko oružje nije dobila od Drugog svetskog rata: Novim sankcijama SAD-a se zabranjuje izvoz „odbrambenih proizvoda“ u Rusiju

RT: Moskva američko oružje nije dobila od Drugog svetskog rata: Novim sankcijama SAD-a se zabranjuje izvoz „odbrambenih proizvoda“ u Rusiju
03.03.2021. god.


Ruska služba za vojno-tehničku saradnju izrazila je „zbunjenost“ nakon što je Vašington zemlji nametnuo zabranu izvoza „odbrambenih proizvoda i usluga“, uprkos tome što Rusija nije primila američko oružje od 1945. godine.

U utorak je američki državni sekretar Entoni Blinken predstavio nove sankcije Moskvi nakon navodnog trovanja i „pokušaja atentata na ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog“.


„Američka vlada iskoristila je svoja ovlašćenja kako bi poslala jasan signal da ruska upotreba hemijskog oružja i zloupotreba ljudskih prava imaju ozbiljne posledice“, navodi se u izjavi Blinkena.

Kao deo ograničenja, Rusija je uključena u odeljak 126.1 američkih propisa o međunarodnom prometu naoružanja, što u suštini znači da bi bilo kakav zahtev Moskve za kupovinu proizvoda u vezi sa odbranom bio odbijen.


„Juče je objavljeno o još američkih sankcija protiv naše zemlje. U ovom konkretnom slučaju, što se tiče izvoza oružja, to izaziva zbunjenost“, navodi se u saopštenju savezne službe.

„Snabdevanje oružjem iz Sjedinjenih Država u Rusiju se ne vrši i, naravno, nije planirano.“

Vladino telo je takođe primetilo da je poslednji put bilo koja vojna oprema isporučena Rusiji iz SAD-a bila tokom Drugog svetskog rata, koji se završio 21. avgusta 1945. godine.
 
U razgovoru za moskovski dnevnik RBK, ekspert Ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Frolov primetio je da će nove sankcije verovatno biti beznačajne i da ne predstavljaju nikakvu pretnju za vojno-industrijski kompleks, koji se ne oslanja na američke zalihe.
 
Drugi stručnjak, Ruslan Puhov iz istraživačkog Centra za analizu strategija i tehnologija, otkrio je da ograničenja zapravo neće sprečiti bilo kakve izvozne ugovore ako SAD žele da ih primene. Konkretno, on je naveo primer "Rosoboroneksporta", koji je uklonjen sa liste sankcija radi potpisivanja ugovora o snabdevanju avganistanske vojske helikopterima, a odmah zatim vraćen na spisak.
 
U utorak su SAD objavile o uvođenju sankcija protiv Rusije zbog navodnog pokušaja atentata na Navaljnog. Pored ograničenja protiv vojno-industrijskog kompleksa, one su uvedene i protiv nekoliko zvaničnika i organizacija.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik / Kirill Braga / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Vladimir Putin reagovao je na izjavu ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, koji ga je ranije pozvao na sastanak. Predsednik Putin je rekao da, ako predsednik Ukra


Premijer Slovačke Eduard Heger je na konferenciji za novinare saopštio o proterivanju zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji. „U skladu sa trenutnom geopolitičkom situac

Češka će smanjiti broj osoblja ruske ambasade na nivo češke diplomatske misije u Moskvi, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek. Proterivanje može obuhvatiti oko 70 ljudi.


Ukrajina je zatražila da Evropska unija razmotri mogućnost isključenja Rusije iz SWIFT-a, međunarodnog sistema transfera između banaka, predlažući da se ta mera doda novom paketu sankcija. Moskva j

Jazak imuno – voda obogaćena mineralima


Sudeći po izveštavanju medija, prva poseta našeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Moskvi protekla je u znaku afirmacije značajnih dostignuća u saradnji i obostrane odlučnosti da se trend jačanja...


Ostale novosti iz rubrike »