BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Treća ruska vakcina protiv koronavirusa koristi klasičnu tehnologiju „mrtvih virusa“

RT: Treća ruska vakcina protiv koronavirusa koristi klasičnu tehnologiju „mrtvih virusa“
03.03.2021. god.


Treća vakcina protiv koronavirusa registrovana je u Rusiji i zasniva se na „savršeno konvencionalnoj“ platformi, a oni kojima je injekcija ubrizgana nisu imali neželjene efekte, rekao je za RT šef naučnog centra "Čumakov", koji je vakcinu napravio.

Vakcina "KoviVak" dobila je nacionalno odobrenje u Rusiji 20. februara. Očekuje se da će prva serija doza biti dostupna javnosti sredinom marta, navodi se u saopštenju Vlade.


Vakcina je zasnovana na najtradicionalnijoj tehnologiji koja postoji već duže vreme i koja se široko koristi u celom svetu, rekao je za RT Ajdar Išmuhametov, generalni direktor Naučnog centra "Čumakov".

„Globalno, skoro 100% vakcina sadrži ili deaktivirane ili žive patogene“, rekao je 
Išmuhametov, dodajući da ona koju je razvio njegov centar sadrži „deaktivirani“ (mrtvi) koronavirus. Ova vrsta vakcine simulira prirodni proces infekcije, uvođenjem imunološkog sistema u virus i "učenjem" tela da se bori protiv patogena bez rizika od širenja kroz telo i izazivanja bolesti, objasnio je on.

„Dve nedelje nakon prve injekcije, dajemo čoveku još jednu da ojačamo imuni odgovor. Kao rezultat toga, telo postaje potpuno sposobno da se samostalno bori protiv virusa“, rekao je Išmuhametov, dodajući da ova vakcina uključuje dve doze, kao što je slučaj sa svim ostalim trenutno postojećim vakcinama protiv koronavirusa.Zasnovana je na određenom primerku koronavirusa za koji je utvrđeno da je podložniji "deaktivaciji" i kontrolisanoj reprodukciji. Ipak, Išmuhametov veruje da će vakcina biti efikasna protiv svih sojeva koronavirusa, uključujući i južnoafričku varijantu, koja se navodno pokazala rezistentnom na vakcinu AstraZeneka.

"Budući da govorimo o vakcini protiv celog virusa, odstupanja u genetskom nizu, nešto što nazivamo različitim sojevima ili različitim varijantama, su beznačajna i iznose manje od jedan procenat. Dakle ... bilo bi čudno pomisliti da vakcina protiv celog virusa možda neće uspeti da deluje protiv novih sojeva, s obzirom na to kako su male razlike“, rekao je on.

KoviVak je dobio nacionalno odobrenje u Rusiji još u drugoj fazi kliničkih ispitivanja. Sada mora da prođe kroz treću fazu kako bi naučnici mogli precizno da procene njegovu efikasnost. Međutim, prva ispitivanja su već pokazala da nema neželjene efekte, rekao je on.


„Najvažnije je da u ovom trenutku imamo vakcinu koja definitivno nema neželjenih efekata“, rekao je on, dodajući da od 300 dobrovoljaca nijedan nije prijavio nikakve simptome, osim povremenog bola oko mesta ubrizgavanja.


Centar planira da objavi više podataka o svojoj vakcini za dva ili tri meseca, jer Išmuhametov kaže da njegov centar ne mora „da dokazuje bilo šta o našem institutu ili našim vakcinama“.

„Radimo ovo 60 godina i pobedili smo dečiju paralizu i žutu groznicu“, rekao je on, dodajući da je centar "Čumakov" domaćin Centra za saradnju, nadzor i istraživanje poliovirusa i enterovirusa Svetske zdravstvene organizacije (SZO), te da aktivno sarađuje sa zdravstvenim telom UN-a.

Ranije je Rusija odobrila vakcinu "EpiVakKorona", koju je razvio Vektorski institut sa sedištem u Sibiru, i "Gam-KOVID-Vak" (poznat i kao "Sputnjik V") za hitnu upotrebu. Prva nacionalna vakcina, "Sputnik V", od tada je dobila odobrenje u više od 30 država, prema Ruskom fondu za direktna ulaganja (RDIF), koji je finansirao razvoj.

Za razliku od nekih drugih, sve trenutne ruske vakcine, uključujući novouvedeni "KoviVak", mogu se čuvati u običnom frižideru, što olakšava distribuciju.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Anton Vaganov / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Vladimir Putin reagovao je na izjavu ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, koji ga je ranije pozvao na sastanak. Predsednik Putin je rekao da, ako predsednik Ukra


Premijer Slovačke Eduard Heger je na konferenciji za novinare saopštio o proterivanju zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji. „U skladu sa trenutnom geopolitičkom situac

Češka će smanjiti broj osoblja ruske ambasade na nivo češke diplomatske misije u Moskvi, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek. Proterivanje može obuhvatiti oko 70 ljudi.


Ukrajina je zatražila da Evropska unija razmotri mogućnost isključenja Rusije iz SWIFT-a, međunarodnog sistema transfera između banaka, predlažući da se ta mera doda novom paketu sankcija. Moskva j

Jazak imuno – voda obogaćena mineralima


Sudeći po izveštavanju medija, prva poseta našeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Moskvi protekla je u znaku afirmacije značajnih dostignuća u saradnji i obostrane odlučnosti da se trend jačanja...


Ostale novosti iz rubrike »