BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Moskva: Rešenje kosovoskog problema treba da se zasniva na Rezoluciji 1244 SB UN-a

Moskva: Rešenje kosovoskog problema treba da se zasniva na Rezoluciji 1244 SB UN-a
27.02.2021. god.
Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije


U vezi sa apelima nekih stranih zvaničnika 
Beogradu i Prištini u stranim medijima da ubrzaju napredak ka nekoj vrsti „sveobuhvatnog sporazuma“, želeli bismo da ponovo naglasimo naše principijelne pristupe u postizanju održivog i obostrano korisnog rešenja kosovskog problema .


Smatramo da bi takva odluka trebalo da se zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i da bude u skladu sa međunarodnim pravom, kao i da dobije odobrenje Saveta bezbednosti UN-a.

Smatramo destruktivnim pokušajima da se takozvana „konačna normalizacija“ između Beograda i Prištine natera da se uklopi u veštačke datume. Glavno je postići održivu opciju, koja će, između ostalog, biti prihvaćena u javnosti.

Podržavamo dijalog Beograda i Prištine s ciljem rešavanja kosovskog problema pod pokroviteljstvom Evropske unije, koja mora savesno i nepristrasno da ispunjava svoje posredničke funkcije koje su joj poverene odlukom Generalne skupštine UN-a. Neophodno je težiti sprovođenju odluka o kojima su se strane već dogovorile, pre svega u vezi sa formiranjem Zajednice srbskih opština na Kosovu, što Priština sabotira od 2013. godine. Nadamo se da će specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak moći da napreduje u rešavanju ovog osnovnog pitanja. Bez ispunjavanja već postignutih dogovora, dijalog je osuđen na promašaj.

Alarmantna je radikalizacija retorike kosovskih Albanaca nakon pobede na vanrednim „parlamentarnim izborima“ nacionalističke stranke „Pokret samoopredeljenja“. Njen lider A. Kurti otvoreno izjavljuje da pregovarački proces sa Beogradom zauzima dno na listi njegovih prioriteta i da su na dnevnom redu izgledi za ujedinjenje Kosova sa Albanijom. Ne postoji razumljiva reakcija njihovih zapadnih pokrovitelja na takve provokacije. U međuvremenu, takve namere su opterećene kolapsom ionako krhke regionalne stabilnosti na Balkanu.

Pozivamo sve uključene strane da pokažu odgovoran pristup, da deluju na osnovu međunarodnog prava, da traže kompromisna rešenja sposobna da obezbede dugoročan mir i progresivan razvoj svih zemalja i naroda jugoistočne Evrope.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministerstvo inostrannыh del Rossiйskoй Federacii/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Stejt department je zabranu ulaska stranim brodovima u niz crnomorskih područja nazvao "ničim izazvanom eskalacijom" Rusije. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izrazio je


Reakcija Rusije na mere koje je preduzeo Prag bila je vrlo oštra i Češka ne isključuje novi proporcionalni odgovor, izjavio je ministar spoljnih poslova Češke Jan Hamaček. &bdqu

Ruski avioni izvršili su napad na kamp za obuku terorista severoistočno od Palmire, uništivši 24 vozila i pola tone eksplozivnih sredstava, likvidirajući do 200 militanata, saopštila je ruska vojska. ...


Jermenski parlament ratifikovao je sporazum o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Srbije.

Federalna antimonopolska služba Rusije (FAS) saopštila je da je pokrenula postupak protiv „Gugla“ zbog zloupotrebe njegovog dominantnog položaja na tržištu u uslugama video hostinga.


Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev razgovarao je sa pomoćnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom kome je ukazao na neprihvatljivost mešanja SAD u unutrašnje poslove Rusije i...


Ostale novosti iz rubrike »