BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Peking: U savremenom svetu mentalitet Hladnog rata ne vodi nikuda

Peking: U savremenom svetu mentalitet Hladnog rata ne vodi nikuda
19.02.2021. god.


Kina smatra izjave o razvoju novog strateškog koncepta NATO-a usmerenog na obuzdavanje Kine i Rusije ispoljavanje mentaliteta Hladnog rata, rekla je na pres konferenciji portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing.


„Smatram da je ovo još jedna demonstracija mentaliteta Hladnog rata“, odgovorila je ona na pitanje novinara da prokomentariše izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da bi novi strateški koncept Alijanse, koji treba da bude usvojen 2021. godine, trebalo da ima za cilj obuzdavanje Kine i Rusije.

Prema njenim rečima, Kina je „graditelj globalnog sveta“, njen razvoj „obezbeđuje mogućnosti za ceo svet“. Ona je istakla je da će Kina „nastaviti čvrsto da sledi put mirnog razvoja“.

Takođe je izrazila nadu da će „NATO otvoreno gledati na razvoj Kine“. Kako je naglasila, „u savremenom svetu mentalitet Hladnog rata ne vodi nikuda“.

Nakon prvog dana video-konferencije ministara odbrane NATO-a generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je da strateški koncept NATO-a iz 2010.godine treba da se ažurira, jer se situacija promenila – ona ne uzima u obzir uspon Kine i pogoršanje odnosa sa Rusijom.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © TASS/Ivanov Artem/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Stejt department je zabranu ulaska stranim brodovima u niz crnomorskih područja nazvao "ničim izazvanom eskalacijom" Rusije. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izrazio je


Reakcija Rusije na mere koje je preduzeo Prag bila je vrlo oštra i Češka ne isključuje novi proporcionalni odgovor, izjavio je ministar spoljnih poslova Češke Jan Hamaček. &bdqu

Ruski avioni izvršili su napad na kamp za obuku terorista severoistočno od Palmire, uništivši 24 vozila i pola tone eksplozivnih sredstava, likvidirajući do 200 militanata, saopštila je ruska vojska. ...


Jermenski parlament ratifikovao je sporazum o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Srbije.

Federalna antimonopolska služba Rusije (FAS) saopštila je da je pokrenula postupak protiv „Gugla“ zbog zloupotrebe njegovog dominantnog položaja na tržištu u uslugama video hostinga.


Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev razgovarao je sa pomoćnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom kome je ukazao na neprihvatljivost mešanja SAD u unutrašnje poslove Rusije i...


Ostale novosti iz rubrike »