BitLab hosting
Početna stranica > Komentari

KOMENTARI

Dani(j)el Simić: Vukovar

19.11.2016. god.
Kapošvar, Dombovar, Bjelovar, Varaždin, Sigetvar, Temišvar, Sekešfehervar, Petrovaradin, Kapuvar, Sarvar....

Dvanaest hrvatskih policajaca stradalo je 2. maja 1991. godine u unakrsnoj snajperskoj vatri u Borovu Selu. Upali su u zasedu srpskih paravojnih snaga. Srpska paravojska izmasakrirala je tri hrvatska policajca. Taj masakr nad policajcima u Borovu Selu označio je početak rata u Vukovaru.

Oružani sukobi postajali su sve žešći, a Srbi su zapadni deo Vukovara počeli napadati iz mitraljeza i minobacača. Jugoslovenska narodna armija je 24. avgusta krenula u osvajanje Vukovara. Višemesečno neobjavljeno ratno stanje dobilo je konačan epilog.

Avioni JNA 14. septembra nadleću i bombarduju Vukovar deset puta. Srpske paravojne jedinice i JNA napadaju sa stotinu tenkova. Vukovar je bez struje, telefonskih linija i vode. No unatoč 26 avionskih napada, vukovarski branioci uspeli su uništiti 34 tenka JNA.

Novosadski korpus naredio je mobilizaciju u Vojvodini 17. septembra. JNA preuzima glavnu ulogu u napadu na Vukovar. Napadači su pokazali da vode brutalan i bespoštedan rat ne mareći za civile ni kulturne spomenike. Porušen je i dvorac Elc iz XVIII veka.

Posmatrači Evropske zajednice stižu na vukovarsko područje 27. septembra i predlažu prekid vatre. Potpukovnik Jovanović to odbija i grupiše nove snage. Srpske paravojne snage i JNA nameravaju ovladati komunikacijom Vinkovci - Marinci te odseći grad koji je bez hrane i lekova.

Veliki višednevni napad JNA i srpske paravojske opet je počeo 2. oktobra. Grad je u blokadi, potpuno odsečen. Više od 7.000 bombi, raketa i granata palo je na grad. U Šid je stiglo oko 400 vojnih vozila. JNA uveliko angažuje sedam motorizovanih i dve oklopne brigade.

Mnogi građani su 8. oktobra iskoristili priliku i uz veliki oprez izišli iz podruma. Nakon 45 dana žestokih napada i borbi osvanuo je miran dan. Iako su hrvatske snage pet dana docnije pokušale probiti opsadu Vukovara, pod međunarodnim pritiskom se povlače. Konvoj EZ-a JNA vodi u kasarnu "Petrova gora".

U završni napad JNA je krenula 3. novembra. Po izmučenom gradu tukli su iz sveg raspoloživog naoružanja. Nikoga nisu štedeli. Ni decu ni civile ni starce ni ranjenike. Avionske bombe niko i ne broji. U Vukovar su ušli 14. novembra i odsekli hrvatske snage. Zbog nedostatka oružja branioci više ne pružaju otpor.

Do poslednjeg dana u Vukovaru je bilo 15.000 civila, a među njima 3.500 dece. "Oslobodioci" su razdvojili žene i decu od muškaraca. Pobili su ih ili poslali u logore.

Tri meseca daleko malobrojniji vukovarski branioci odolevali su napadima pomahnitale JNA i srpskih paravojnih snaga i pokušavali odbraniti grad, živote porodica i dece. Pao je 18. novembra. Nakon "oslobođenja" 800 ljudi je nestalo, deseci hiljada su proterani. U gradu na Dunavu i Vuki više nije bilo života.
(Denis, 30.04.2020. 19:09:19) [15822]Svi komentari i poruke objavljeni na web portalu su privatno mišljenje autora i komentatora i ne predstavljaju stavove vlasnika web portala, njegove administracije i redakcije mojeNovosti.com
Detaljnije o uslovima korišćenja
Preporučujemo da se registrujete za unos komentara >>

Ostavite Vaš komentr

:) :D ;) B-) :P :-o :( x-(


Svi komentari