BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године

Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године
27.04.2024. год.
У првом кварталу 2024. године фокус НИС-а био је на наставку и повећању обима инвестиционог циклуса започетог прошле године. Тако је у развојне пројекте инвестирано 10,5 милијарди динара, што је повећање од 62 одсто у односу на улагања реализована у првом кварталу 2023. године. Поред тога, фокус НИС-а био је на планском капиталном ремонту у Рафинерији нафте Панчево и на обезбеђивању довољних залиха горива како би се осигурало уредно снабдевање тржишта.

 

Ремонтне активности, које су започеле крајем фебруара и трајале цео март, очекивано су утицале на оперативне и финансијске резултате НИС-а. Обим прераде сирове нафте и полупроизвода у првом кварталу 2024. године износи 640,8 хиљада тона, док је обим промета 748,7 хиљада тона. Добри резултати остварени су у сегменту истраживања и производње нафте и гаса где је произведено 289,5 хиљада условних тона, што је благи раст у односу на исти период 2023. године.

Финансијски резултати НИС групе су у складу са очекивањима, услед смањења обима прераде нафте и раста трошкова у односу на упоредни период. Показатељ EBITDA за прво тромесечје 2024. године износи 10 милијарди динара, што је 50 одсто мање у односу на први квартал прошле године, док нето добит износи 1,8 милијарди динара, што представља смањење од 85 одсто. Обрачунате обавезе по основу јавних прихода НИС групе су 53,7 милијарди динара, односно 7 одсто више него у првом тромесечју 2023. године.

И у текућој години НИС је наставио реализацију активности од користи за заједницу. Свечано је обележено 15 година програма „Заједници заједно“ путем ког је у градове и општине у којима компанија послује уложено више од 1,7 милијарди динара кроз различите друштвено одговорне пројекте. Такође, започет је нови циклус запошљавања младих путем програма „NIS Energy“ и обављена прва сезона студентске праксе „НИС Академија“ током које је НИС угостио више од 60 студената.  

До краја године приоритет НИС-а биће наставак инвестиционог циклуса, као и побољшање оперативних и финансијских резултата, уз доследно спровођење енергетске транзиције и пројеката којима се унапређује заштита животне средине. 
  • Извор
  • Танјуг
  • Фото: НИС/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Све што долази са запада путем медијских платформи било које врсте може да буде део смишљене акције како би се нанели одређени ударци Србији али и руководству наше земље...


Министарство спољних послова Руске Федерације објавило је данас следеће саопштење:


Некада срце древног краљевства Русије, постало је престоница Совјетске Украјине 1934.

“Права интеграција у Европску унију подразумева да се у чланство прима неко кога уважавате као достојанственог партнера, а не неко ко ће ћутати и неће имати никакву улогу у...


Данас је руско МИП објавило писмени Коментар свог званичног представника Марије Захарове у вези са усвајањем резолуције Генералне скупштине УН о Међународном дану сећања на „геноцид“ у Сребреници. Србско-руско...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА