Почетна страница > Новости

Нова политичка реалност на Косову

Нова политичка реалност на Косову
07.10.2019. год.
Јуче одржани избори на Косову и Метохији донели су и нову политичку реалност. Досадашњи функционери и странке су доживели потпуни дебакл, а опозиција на велика врата ушла у "мејнстрим" политику. Задовољна је и Српска листа, као и званични Београд - свих десет посланичких мандата освојила је управо Српска листа.

Задовољство не крију ни у Српској напредној странци. Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је одмах после проглашења резултата "да му је ово најдража победа до сада".И посланица СНС у Скупштини Србије Студенка Ковачевић каже да је ово               "најубедљивија победа Српске листе до сада, те да су се Срби на КИМ  ујединили када је то било најважније, чиме су показали свима какве резултате мозе дати српско јединство."

Извршни директор Центра за међународну јавну политику Мишел Зубеница каже да су "грађани на Косову казнили странку Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија због тешке материјалне ситуације, стандарда, корупције, криминала и непотизма, па је победила опозициона странка Самоопредељење, која до сада није била део система."

Иако су многи медији и аналитичари очекивали "врућу Косовску јесен", испоставило се да посреди био прави политички "цунами". Такође, Српска листа је показала да је 'де фацто' главни политички фактор на Северу, као и да се Београд и даље веома пита када су прилике на КиМ у питању. И већина страних новинара и аналитичара очекује укидање такси на Српску робу, те интензивирање преговора, и сматрају да званични Београд сада има неколико адута за повољно решење.

 

М.Х.

 

Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ


Остале новости из рубрике »