BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Захарова: Неприхватљиви покушаји да се подрива или игнорише Резолуција 1244 о Косову

Захарова: Неприхватљиви покушаји да се подрива или игнорише Резолуција 1244 о Косову
27.12.2022. год.

Неприхватљиви су покушаји да се подрива или игнорише Резолуција 1244 Савета безбедности УН о Косову, а ново заоштравање које је избило у покрајини убедљиво показује да одступање од садашњег регулаторног оквира о Косову само провоцира „приштинске радикале“, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.


"Срби већ седамнаест дана дежурају на барикадама које су подигли на северу региона у знак протеста због привођења бившег припадника локалне `полиције` Србина Дејана Пантића. Такав легитиман облик мирног, ненасилног отпора, редовним актима застрашивања и дискриминације на етничкој основи изазвао је гнев међу `властима` косовских Албанаца," рекла је Захарова.

Резолуција 1244 усвојена је 10. јуна 1999. године, којом је дозвољено међународно цивилно и војно присуство у тадашњој Југославији.

Према њеним речима, „контигенти НАТО и ЕУ распоређени у покрајини не могу и не желе да утичу на оно што се дешава... делују као статисти, одобравају ескалацију”.

"Сједињене Државе и Европска унија настављају да разговарају са Србима са висине, свако мало упадају бахато деле инструкције. Типичан пример била су предавања високог представника ЕУ Жозепа Бореља, који је категорички наредио Србима да `одмах уклоне` барикаде. Овако отворено поигравање Брисела апетитима Албанаца превазилази све замисливе границе цинизма. Стални притисак Европске уније и водећих држава чланица на косовске Србе у оштрој је супротности са њиховим самртним ћутањем о игнорисању обавезе Приштиње о стварању Заједнице србских општина у покрајини“, рекла је Захарова.

„Кључни предуслов за косовско решење, ако неко заиста тежи миру, јесте чврсто поштовање његових међународноправних основа. Неприхватљиви су покушаји подривања или игнорисања фундаменталне резолуције Савета безбедности УН 1244. Ново заоштравање које је избило у покрајини убедљиво показује да одступање од садашњег регулаторног оквира за Косово само провоцира приштинске радикале. И ту није далеко од правог сукоба великих размера“, резимирала је Захарова.

Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti



  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © РИА Новости/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Структура ће бити уништена до краја године, наговестио је изасланик Кијева у Уједињеним нацијама


Мађарска је обећала да ће се супротставити петогодишњој стратегији финансирања Украјине коју је управо предложио генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг


Украјинске формације појачавају интензитет ракетних напада на Крим. За недељу и по извршени су напади на Џанкој и рт Тарханкут, а вечерас - на Симферопољ и поново на Џанкој....

Западни свет је напустио класични либерализам у корист нове верзије дефинисане владавином мањина и „будности”, објаснио је руски филозоф



Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА