BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Да ли се изнајмљивање стана исплати?

Да ли се изнајмљивање стана исплати?
08.12.2022. год.

Кирије расту већ дуже време расту из месеца у месец, из најразличитијих разлога. На ову ситуацију на тржишту нико није имун- све чешће се дешава да станодавци подижу цене закупа и оним станарима који веће дуже време живе у њиховом стану. Поставља се питање да ли се исплати сваког месеца плаћати све већу цену закупа, или тај новац уложити у куповину сопстевне некретнине? Истина је да и на тржишту новоградње влада случна ситуација, али на крају целе приче, уколико пронађете добру понуду, можете имати свој кров над главом.

Раст цена је интензивиран ове године

Највећа потражња за некретнинама је, без обзира да ли се ради о куповини нових станова и кућа или изнајмљивању, у Београду и Новом Саду. Цене у ова два града непрекидно расту већ дуже време, а све је интензивирано ове године.

Пре само годину дана у главном граду Србије било је могуће за 300 евра изнајмити стан величине до 50 квадрата, док је данас та цена увећана за око 50 одсто и износи 450 евра. Поскупели су и станови веће квадратуре, па је тако за двособан стан сада потребно издвојити око 600 евра сваког месеца док трособни станови могу коштати око 1000 евра. Ово су само цене закупа, и на њих треба сваког месеца додати и рачуне за комуналне и остале услуге попут интернета или телевизије.

Нови Сад, после Београда, има највећи прилив становништва у целој Србији. Као велики универзитетски и индустријски центар овај град у јужној Бачкој сваке години привлачи пуно младих, који су, у већини случајева, заинтересовани за изнајмљивање станова. Гарсоњере тренутно коштају око 200 евра на месечном нивоу, једноипособни станови су нешто скупуљи и изнајмљују се за око 250 евра, двособни за око 350, трособни за 500 а док они са четири собе могу стајати и више од 850 евра, у зависности од локације.

Слични трендови су и на тржишту новоградње

Са оваквим месечним ценама, многи себи са правом постављају питање да ли је време да се окрену тржишту новоградње и уз редовно сервисирање кредита кроз неколико година имају свој кров над главом.


Како показују најновији подацу, просечна цена квадрата у новоградњи у Београду је 2.285 евра. У односу на прошлу годину, цена је већа за десет одсто.  Уколико ову цифру упоредимо са ситуацијом током 2020. и 2019. године, добијамо праву слику тржишта некретнина- током 2020. година квадрат је коштао 25 одсто мање, а 2019. чак 40 одсто. Ако сте тада донели праву одлику и купили неку некретнину, сада је можда право време да размислите да ли да је продате и профитирате на овом расту цена, који сигурно неће трајати завек.

Тржиште некретнина у Новом Саду је током ове године доживело, чини се, свој врхунац. Најскупљи квадрат у новоградњи је почетком ове године коштао нешто више од 3000 евра, ништа повољнија није ни ситуација у староградњи где је цена квадрата достигла чак 2720 евра. Ипак, просечна цена је нешто нижа и чак повољнија од оне у Београду- она износи 1.505 евра, што је око 200 евра више него прошле године. У Новом Саду се гради више него икад, али чини се да ни то није довољно да задовољи све потребе, јер се велики број станова распорода у рекордном року након оглашавања.

Стамбени кредити скуп спорт

Према последњим подацима, око 150 хиљада грађана Србије, међу којима је велики број младих, тренутно има стамбени кредит. Чини се да овај начин куповине некретнине и није баш популаран код нас, упркос кампањам које банке константно воде. Приликом узимања кредита, можете да бирате између фиксних и варијабилних каматних стопа- фиксне стопе су на нашем баккарском тжишту, макар када је реч о овој врсту кредита, јако ретке па зато и већина корсника кредита има варијаблу која се мања из месеца у месец.

Због раста референтне каматне стопе, такозваног еурибора, многима су рате порасле за износе који се креће од 10 па чак до 100 евра. Висина Еурибора је на рекордном нивоу- он се трнутно налази на највишем нивоу још од 2009. године. Његов раст се убрзао током ове године, а нарочито се интензивирао након почетка рата у Украјини. Банке не нуде клијентима прелазак са варијабилне на фиксну каматну стопу током трајања кредита, што значи да сте све док не отплатите комплетну суму обавезни да пратите кретање референтних стопа.


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Куповина стана представља један од најзначајнијих корака у животу, без обзира да ли тражите свој први дом, инвестирате у некретнине или желите променити своје окружење. У Србији, ова одлука...


Последњих година Србија се издваја по својим импресивним градилиштима која сведоче о прогресу и ангажовању у области урбаног планирања и инфраструктурног развоја. Пројекти попут Бео


 Београд располаже са најбогатијом понудом некретнина у читавом региону. У једном таквомм распону, заиста је тешко определити се где купити стан. Међутим први корак у потрази стана је проналазак...

Издавање стана представља одређени вид договора између две стране, ради обостране користи. Остале новости из рубрике »
enekretnine
eNekretnine.info - у4
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА