BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Сијарто: Политика Кијева према закарпатским Мађарима подсећа на поступке најмрачнијих диктатура

Сијарто: Политика Кијева према закарпатским Мађарима подсећа на поступке најмрачнијих диктатура
12.10.2018. год.


Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да је политика Кијева о закарпатским Мађарима „достигла застрашујуће дно“ и подсећа на поступке „најмрачнијих диктатура“, објављено је на порталу мађарске Владе.

Мађарски дипломата је критиковао поступке Кијева у Закарпатју, чији је циљ, према његовом мишљењу, промена националног састава региона, а такође је оптужио Врховну раду да је „у завери са екстремистима“.

Сијарто је додао да Мађари који живе у Украјини могу убудуће да рачунају на помоћ Будимпеште и саопштио да је већ разговарао о овој ситуацији са представником америчког Стејт департмента и замеником генералног секретара НАТО-а.

Скандал између Кијева и Будимпеште избио је 19. септембра, када је објављен видео-снимак који приказује наводно издавање мађарских пасоша у Закарпатју. На снимку се види како људи три пута понављају текст заклетве испред мађарске заставе. После химне, власници нових мађарских пасоша добијају упутства, међу којима и да од украјинских државних структура крију чињеницу добијања мађарског држављанства.

Украјински министар спољних послова Павел Климкин истог дана је затражио разјашњење из Мађарске. Након неуспелих покушаја страна да постигну споразум, Кијев је из земље протерао конзула Мађарске у граду Берегово.

Као одговор на то, мађарске власти су протерале украјинског конзула из Будимпеште. Притом је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто подсетио на „претњу да ће блокирати приступање Украјине Европској унији и НАТО-у“. 

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут

 



  • Извор
  • фото: © РИА Новости / Илья Питалев/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Неслање делегације у САД била је „порука Хамасу“, изјавио је израелски премијер


Оснивачу Викиликса, Асанжу, дозвољена је нова, ограничена шанса за борбу против његовог изручења САД

Иступање сталног представника Василија Небензје на седници Савета безбедности УН поводом 25. годишњице агресије НАТО на Југославију


Сукоб се односи на очување улоге САД у свету, изјавио је највиши дипломата ЕУ

Локални званичници кажу да је у једном нападу тешко оштећена хидроелектрана Дњепар у делу Запорошке области који је под контролом Кијева.


Оно што је почело као војна операција ескалирало је након што је Запад постао учесник, рекао је Дмитриј Песков


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА