eposao.info - vrh
Почетна страница > Новости

Зашто је посао QА тестера баш за тебе?

Зашто је посао QА тестера баш за тебе?
01.03.2021. год.
Свакога дана на интернету се појави преко 500.000 нових сајтова. Број софтверских и дигиталних производа, игара и платформи које стварамо свакодневно је огроман, а најважније од свега, од кључног је значаја да сваки тај производ буде тестиран пре објављивања како бисмо могли да га користимо без икаквих проблема и багова. За то су задужени QА тестери.
Шта је посао QА тестера?
QА тестери чине једну од кључних карика у ланцу креирања новог софтвера или игара, јер је њихов задатак да их тестирају како би идентификовали све могуће проблеме и багове који су промакли програмерима и тако помогну компанији да избегне катастрофу која би настала ако би кренула да продаје производ који не ради како треба. Слободно можемо рећи да је QА тестер попут кувара који први мора да проба свако јело пре сервирања муштерији како би био сигуран да су сви укуси савршени.
 
Главна улога QА тестера самим тим јесте да из производа који тестирају избаце све недостатке и мане како би он био лак и интуитиван за коришћење – као што његови корисници очекују.
 
Њихова улога зависи од пројекта на ком раде и производа који је потребно тестирати, па самим тим на располагању од самог старта имаш неколико подједнако интересантних опција.
 
Без обзира на то за који правац се одлучиш, очекује те доста комуникације са члановима свог тима, али и девелоперима, дизајнерима и менаџерима тог конкретног производа који тестираш како би добио све потребне податке у вези са њим, али и како би им касније пренео сва своја сазнања у вези са стварима које не функционишу како треба и шта је потребно да ураде како би их исправили.
 
Постоји неколико различитих типова QА тестирања који се обављају мануелно или аутоматизованим путем, а они најбољи најчешће могу да их спроведу све:
 1. Тестирање функционалности
 2. Тестирање безбедности
 3. Тестирање корисничког искуства
 4. Тестирање перформанси
 5. Тестирање компатибилности
Сви ови видови тестирања имају различите сврхе, али воде ка истом циљу – а то је побољшавање начина на који одређена апликација, производ или софтвер раде и уклањање багова и грешака како би људи уживали у њиховом коришћењу.
 
Другим речима, посао QА тестера јесте да подигне ниво квалитета производа који тестира и приближи га савршенству што је више могуће.
 
Ако ти се ово чини интересантним, спремили смо мало упутство у вези са тим како можеш да направиш своје прве кораке у QА тестер свету.
 
Како се постаје QА тестер?
Улазак у ИТ индустрију може бити тежак и захтева пуно учења, редовно усавршавање и жељу да се постане стручњак, да не кажемо, најбољи у свом послу. А да би то постао, потребно је да у свом ЦВ-ју имаш неке од следећих ствари:
 
 • Способност критичког мишљења
 • Способност да брзо учиш
 • Флексибилност
 • Одличне комуникационе вештине
 • Способност да радиш у тиму
Поред горе наведених општих вештина које су од велике важности, постоје и нека техничка знања која ће ти помоћи да много лакше дођеш до посла QА тестера.
 
Основно познавање SQL-а (у питању је програмски језик који извлачи специфичне информације из база података): Софтверски системи поседују велику количину података иза себе који су смештени у различитим типовима база података као што је МySQL. Због тога, постојаће одређене ситуације када ћеш морати да провериш те податке уз помоћ SQL упита и провериш да ли се у одређеним базама налазе праве информације.
Познавање рада у Тест Манагемент алатима – ово је важан аспект тестирања софтвера јер без адекватних техника не можеш да обављаш свој посао како треба. Примера ради, постоје специјализовани алати који ће ти помоћи да пратиш све тестове које је твој тим написао, али и многи други који ће ти помоћи да боље организујеш своје обавезе и у сваком тренутку тачно знаш шта се дешава у процесу тестирања.
 
Познавање рада у алатима за праћење дефеката – у питању је кључан део тестирања софтвера. Зато је веома важно да можеш да бележиш и пратиш све дефекте на које наиђеш на систематски начин како би цео тим (менаџери, девелопери и тестери), чији си и ти део, знао о чему се ради.
 
Познавање алата за аутоматизацију – ако у будућности видиш себе као тестера који свој посао обавља аутоматизацијом, онда је потребно да се знатно детаљније упознаш са алатима који су круцијални за овај вид тестирања. Познавање било каквог скриптног језика као што су JavaScript или Ц# је од велике предности.
Све ове вештине су од кључне важности за посао QА тестера, јер је потребно да на јасан и директан начин пресенеш своја открића и проблеме другим колегама, који потом морају да их реше, али и да сазнаш све детаље о производу који тестираш и чему он служи како би на најбољи начин открио све недостатке које он можда има.
 
Један од најбољих начина да постанеш QА тестер ако ниси вичан некој од наведених вештина јесте да упишеш један, или више, од бројних курсева који су доступни онлајн, али и офлајн, и то је одличан први корак.
У Еду БитЛаб у међу бројним ИТ курсевима можете да изаберете курсеве за QA тестере и то: 
 
 
Већина курсева за почетнике траје између неколико десетина сати и неколико месеци, док се цене, у зависности од квалитета и озбиљности курса, крећу од неколико десетина до неколико стотина евра. Наравно, поред ових курсева, постоје и они потпуно бесплатни, као и бројни други корисни ресурси које можеш пронаћи на интернету и који ти могу помоћи на путу ка послу QА тестера.
 
Топло ти саветујемо да кренеш са неким од бесплатних курсева који се могу наћи на интернету, али и да све време пратиш огласе за јуниорске (почетничке) позиције за QА тестере. Уколико увидиш да је посао QА тестера заиста оно што желиш да радиш, онда се свакако можеш одлучити и за неки плаћени курс.
 
Зашто QА тестери воле свој посао?
Бити QА тестер је изазован посао, али то не значи да у њему нећеш уживати. Ово су само неке од ствари због којих QА тестери воле свој посао:
 
Изазован је
Тестирање софтвера захтева да се производ посматра из више углова и тестира уз различита очекивања. Ово је својеврсан изазов јер није лако ући у право стање ума како би се производ тестирао са различитих аспеката.
 
Комплексан је
Веома је важно да разумеш производ како би могао да га тестираш на прави начин. То подразумева праћење више фактора као што су функционалност, перформансе, безбедност и многи други.
 
Проналазе мане у раду других
По природи посла, QА тестер тражи грешке у раду других људи и помаже им да их отклоне.
 
Улазе у кожу корисника
Добар тестер софтвера мора да разуме шта корисник жели, да прати најновије трендове и пружи релевантне информације свом клијенту. Сваки QА тестер мора да разуме колико је производ који тестира битан другима и буде спреман да уђе у њихове ципеле како би створио баш оно што људи желе да купе и користе.
 
Морају брзо да уче и имплементирају нове идеје
По многима, ово је један од најузбудљивијих послова, јер их сваки дан очекују нови изазови. Као QА тестер, потребно је да редовно шириш своје видике како би знао како нешто треба да ради, а како не, да би корисници били задовољни. Мораш редовно да учиш и упознајеш са новим алатима како би био што бољи у свом послу и стечено знање искористио у стварном животу.
 
Лично усавршавање увек доноси резултате
Свако ново стечено знање или вештина увек са собом носи и адекватну награду. Како напредујеш у свом знању, напредоваћеш и у својој каријери.
 
Све предности које те очекују када постанеш QА тестер
 
Ако верујеш да је посао QА тестера нешто што те занима и каријерни пут коме би желео да се посветиш, свакако ћемо ти набројати и све предности које он доноси.
 
Можеш да радиш од 9 до 5 у компанији, али и да будеш фриленсер и бавиш се овим послом од куће
Пословне алате које користе QА тестери је прилично лако савладати
Компаније нуде бројне прилике за додатно усавршавање
Већина компанија које ангажују QА тестере имају одличне услове за рад
Активно учествујеш у процесу који производ чини бољим
Сваки дан те чекају нови изазови
 
Просечна плата QА тестера
Плата QА тестера је једна од ствари које те могу привући овој професији. Било да причамо о почетној (јуниор) или напреднијим позицијама (медиор и сениор), плате се могу окарактерисати као изнад просека. Најчешће их одређују знање и искуство, али и озбиљност и одговорност посла који QА тестер има пред собом.
 
Испод су подаци о платама  прикупљени на ИТ Инсајдеру из прве руке од бивших и садашњих запослених у компанијама:
 
 
Постани QA тестер - упиш курс
 
 
QА специалист 
 • Јуниор – од 230 до 1.100 евра (просечна зарада износи 567 е) 
 • Медиор – од од 400 до 1.500 евра (просечна зарада износи 867 е) 
 • Сениор - од 760 до 1.800 евра (просечна зарада износи 1.337 е)
 
Тест Енгинеер 
 • Јуниор – од 250 до 1.100 евра (просечна зарада износи 740 е) 
 • Медиор – од од 500 до 1.350 евра (просечна зарада износи 917 е) 
 • Сениор - од 1.100 до 1.550 евра (просечна зарада износи 1.360 е)
 
Најчешћи проблеми са којима се сусрећу QА тестери
Лоша сарадња и комуникација унутар тима
Менаџери врло често умеју да притискају чланове тима када тестирање касни за задатим роковима, што може довести до нервозе и проблема у комуникацији, па чак и конфликтних ситуација унутар тима.
 
Недостатак правих алата за тестирање
Ако тим нема приступ правим алатима за тестирање и потребно је да се ослања на мануелне процесе, или на располагању нема све услове за тестирање, можеш да очекујеш проблеме. Ако је тестна средина неадекватна и лошег квалитета, и не представља систем који тестираш прецизно, све што урадиш биће узалуд.
 
Лоше бележење резултата тестирања
Неки процеси тестирања не доносе резултате јер документовање целокупног процеса није урађено правилно. Веома је важно да сваки проблем на који наиђеш буде адекватно документован и описан како би могао да буде уклоњен. Не бележење целокупног процеса тестирања може довести до проблема у комуникацији, али и умањити вредност целокупног труда који си уложио.
 
Упркос овим манама, али и бројним предностима, посао QА тестера је веома флексибилан - врло лако можеш да почнеш као мануелни тестер софтвера и потом пређеш на тестирање безбедности, а најбоље од свега, у свет QА тестера можеш да уђеш много брже и лакше него у већину других професија са знањем да је пред тобом озбиљна каријера.

 

Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Када имате неки квар у кући или вам је потребан водоинсталатер али и било који други мајстор, тада ћете се сигурно суочити са проблемом мајстора који увек касне, не...


У пословном свету мобилна технологија непрестано мења начин на који обављамо своје послове. Једна од области у којој се ова промена посебно осећа је евиденција радног времена. С развојем...


Савети и правне услуге су неопходне за сваку компанију која жели озбиљно да води своје пословање. Поред књиговође, адвокат је кључан члан тима, чија подршка вам је


Србија је крајем марта представила пакет економских мера вредан 5 милијарди евра, ради ублажавања последница изазваних епидемијом коронавируса.


Остале новости из рубрике »
eposao - u1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА