BitLab хостинг
Почетна страница > Новости
Кошарић Александар
Напокон добре новости за дијаспору и Србе у региону!

ЕКСКЛУЗИВНО: Дали је Скупштина дијаспоре и Срба у региону, захваљујући промени руководства, напокон почела да се бави оним због чега је и створена?

Како можемо приметити последњих пар месеци се врло често у медијима почело говорити о дијаспори и Скупштини дијаспоре, видимо честе наступе и заступљеност у Српским медијима новоизабраног председника Скупштине дијаспоре и Срба у региону г.Драгана Станојевића. Исто тако можемо видети и активности Скупштине, које до сада нису биле примећене. Дали је Скупштина дијаспоре и Срба у региону, захваљујући промени руководства, напокон почела да се бави оним због чега је и створена?
ЕКСКЛУЗИВНО: Дали је Скупштина дијаспоре и Срба у региону, захваљујући промени руководства, напокон почела да се бави оним због чега је и створена?
07.09.2013. год.
На трећем заседању Скупштине дијаспоре и Срба у региону изабрано је ново руководство, које се већ ухватило у коштац са проблемима. Гласањем, 35 делегата изабрало је за председника овог парламента, Драгана Станојевића, делегата из Руске Федерације, Украјине и Републике Белорусије, за потпредседнике су изабрани делегати Звонимир Јовановић из Швајцарске и јереј Саша Стојановић из Аустралије. По први пут од када је је формирана, Скупштина је почела не само пасивно већ и активно да ради на заштити србских интереса у региону и дијаспори. На самом почетку, поред избора председништва усвојен је и прерађен пословник о раду Скупштине, због ограничених оквира дотадашњег. Све одлуке су донешене задовољавајуће за све делегате, можда је овај успех био такав, захваљујући доброј органозованости делегата, научени искуством из претходног периода.
Драган Станојевић

Под ауторитетним утицајем „Србског Атамана “, председника дијаспоре ЕвроАзије, енергичног и поливалентног Председника Скупштине, Драгана Станојевића,  делегати су се усресдсредили на решења а не на међусобне препирке, полемике и прозивке. Судећи по њиховим активнопстима, постали су „пунолетни“ а значи и самостални, можда им је баш то недостајало.

Како изгледа, Председник и ново руководство су унели нову енергију, самосталност Скупштине и нова правила рада која ће, надајмо се, допринети бољој сарадњи са  матицом у  обостраном интересу.

Можда ће за успех, остатка мандата ове Скупштине, који је свега годину дана, бити пресудно дугогодишње искуство Господина Станојевића у лобирању за српске интересе у домену политике и економије као и профеионалном организовању и представљању  интереса народа и дијаспоре.

Можемо претпоставити да ће његов ауторитет који има у политичким круговима Србије,позитивно утицати на решавање проблема дијаспоре, јер у претходном периоду нисмо могли видети ништа слично.Његова Светост Патријарх Павле и Драган Станојевић

Надајмо се да је време неопотизма, странчарења и привилеговање личних интереса, из периода Вука Драшковића и Срђана Срећковића, претходног руководства Скупштине, дефинитивно завршено и да ће нова снага и енергија, добра воља,истинско родољубље делегата..., мотивисати овога пута Скупштину?

Иако су у канцеларији остали поједини „не смењиви“ кадрови из старог режима а појавили су се и нови,који би да Скупштину претворе у сопствену прћију, ваљда ће ова Скупштина на челу са новим руководством, успети да се осамостали и заштити од негативних утицаја „појединих“ службеника канцеларије.

Такође је врло битно да овај састав Скупштине направи озбиљну припрему и постави јак фундамент за будуће делегате и рад Скупштине. 

Поводом нежељних и застрашујучих испада хрватских екстремиста по Хрватској, делегати Скупштине на иницијативу господина Станојевића, су одлучили да се обрате званичницима ЕУ и председнику Томиславу Николићу:

 

 Република Србија

СКУПШТИНА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Скупштина дијаспоре и Срба у региону као највеће званично представничко тело србског расејања изражава дубоку забринутост због непоштовања мањинских права многобројне српске заједнице у Вуковару, али и широм Републике Хрватске.

Скупштина дијаспоре и Срба у региону апелује на државне органе Републике Хрватске као ина међународне институције Европске Уније да осигура примену Уставног закона о правима националних мањина, а самим тим и примену међународних конвенција и декларација у складу са којима је овај закон донет.

Република Хрватска се обавезала да ће гарантовати и бранитидекларисане европске врености: право на различитост, толеранцију, право на језик и сва остала права прихваћена међународним стандардима, као и сам процес помирења у региону западног Балкана.

Европска унија је од настанка декларисана као гарант мира и стабилности за своје грађане. Као таква, она је гарант права на слободно кретање, слободу изражавања, верске припадности, права на различитост те подједнако уважава права мањина и имиграната. Република Хрватска постала је 28. Чланица Европске Уније и стога очекујемо да она примењује све стандарде који постоје у споменутој заједници, а нарочито да поштује права својих мањина.

Протести екстремних група и насилно уклањање двојезичних табли у Вуковару, у којем Срби по последњем попису чине 34,8% становништва, као и недавни напади и пароле у Сплиту и Дубровнику, показују висок степен нетолерантности према Србима, који се граничи са расизмом и додатно оптерећују напоре српске заједнице из Хрватске у процесу који треба да води ка мирном суживоту и помирењу у региону.

Скупштина дијаспоре и Срба у региону такође апелује на органе Републике Србије да заштити Србе у Хрватској и у том смислу поздрављамо јуче уздато саопштење Чинистарства спољних послова Србије, као и залагање Владине Канцеларије за дијаспору и Србе у региону око овог питања.

 

Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону

Драган Станојевић  (подписано Станојевић)

 


Енглеска верзија документа

 

ПОСЛАТО:

Mr Herman Van Rompuy , President of the European Council

Baroness Catherine Ashton , High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy

Mr Ivo Josipovic, President of the Republic of Croatia

Mr Tomislav Nikolic , President of the Republic of Serbia

Members of the European Parliament

Скупштина  дијаспоре и Срба у региону је у последњој години свог мандата, напокон кренула са активностима, поздравимо  делегате и руководство на челу са господином Станојевићем, пожелимо им успешан остатак мандата, и истинску борбу за интересе  народа и дијаспоре!

Само на оваквим примерима рада, Скупштина може да поврати углед а имаће сигурно и подршку свих заинтересованих људи добре воље! 

Остаје нам да се надамо да ће ова и сличне иницијативе Скупштине, дати одређени резултат и да ће оваквим активностима Скупштина и делегати заслужити свеопште поштовање.

Кошарић (Саша) Александар  • Извор
  • Александар (Саша) Кошарић


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Оснивач ВикиЛеакса не би требао бити гоњен због разоткривања корупције у влади, изјавио је Роберт Ф. Кенеди Млађи


Будимпешта омета напоре блока да војно подржи Кијев, тврде извори листа

Руске трупе настављају са ударима и дуж линије фронта и у позадини. Погођени су украјински циљеви на аеродрому Канатово у Кировограду, железничко складиште у Харкову, као и украјински положаји...


Кијев је користио оружје које је испоручено из иностранства за напад на цивилну инфраструктуру, тврди руски министар спољних послова

Амерички званичници су наводно забринути да би Москва и Пјонгјанг могли да ескалирају тензије како би помогли Доналду Трампу да поврати председништво


Русија ће водити мировне преговоре само са стварно легитимним украјинским властима, изјавио је Владимир Путин


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА