BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Нова књига историчара Дејана Ристића

Нова књига историчара Дејана Ристића
13.04.2021. год.

Ускоро нам стиже нова књига нашегистакнутог историчара Дејана Ристића под насловом ,,Легенде светске историјеʼʼ.

 
После претходних двеју књига истог аутора под насловом ,,Митови српске историјеʼʼ и ,,Заблуде српске историјеʼʼ, које су изазвале велико интересовање читалачке публике и медија у Србији и региону, ова научно-популарна трилогија завршава се делом под насловом ,,Легенде светске историјеʼʼ
Као и у случају претходне две, аутор илустрација и у овој књизи је наш истакнути графичар др Никола Радосављевић.
 
Сигурно сте се често питали како је Хомеру пошло за руком да потпуно сам створи и забележи два обимна и сложена епа Илијада и Одисеја?
Колико пута сте се дивили архетипском јунаштву Леониде и његових ратника који су, иако их је било свега три стотине, пружили храбар отпор стоструко бројнијој персијској војсци у бици код Термопила?
А шта тек да кажемо у вези с преласком Рубикона и знаменитом Цезаровом сентенцом: „Коцка је бачена“?
Одакле потиче збуњеност и несигурност код одређивања тачног датума рођења Исуса Христа?
Сетите се згрожености кад сте сазнали да су жене у средњем веку морале да носе појас невиности!
Призовите у сећање тренутке када сте, изненађени и огорчени због нечијег непримереног поступка, опоменути да је још Макијавели закључио да циљ оправдава средство.
Колико пута сте чули да је француска краљица Марија Антоанета, сазнавши да њени поданици гладују, шеретски узвратила да треба да једу колаче ако немају хлеб?
Тврдња по којој је Адолф Хитлер преживео Други светски рат и није починио самоубиство и дан-данас уноси зебњу.
Многи се даље питају ко је стварно спалио Рим, већини није јасна судбина Торинске плаштанице, питамо се и да ли је један од римских папа био жена, ког су порекла били цар Јустинијан I, Велики и чувени Марко Поло, интригира нас и то да ли су жене у средњем веку заиста носиле појас невиности, као и да ли је Колумбо први видео копно Америке... Занима нас и то ко је основао први манастир у оквиру комплекса познатог под називом ,,Метеориʼʼ, да ли је Шекспир први удахнуо књижевни живот Ромеу и Јулији, шта је уништило старе цивилизације Маја, Инка и Астека, како је скончао цар Наполеон I, да ли је било чланова царске породице Романов који су преживели убиство 1918. године, да ли су Че Гевари одсечене руке и глава...
Али, јесте ли се икада упитали у којој су мери ове тврдње тачне и засноване на чињеницама?
Да ли бисте се изненадили кад би вам историчари доказали да су у питању неке од најприсутнијих и најдуговечнијих заблуда светске историје?
 
Књига под насловом ,,Легенде светске историјеʼʼ следи концепцију претходна два дела и садржи нових двадесет историјских есеја који представљају резултате научних истраживања у области историографије бројних србских и иностраних историчара који нам сведоче о томе да је читав низ прворазредно значајних догађаја или знаменитих мисли истакнутих појединаца производ ничег другог до занимљивих и необичних историјских заблуда и непознаница.
Ова научно-популарна трилогија обухвата шездесет историјских есеја који читаоцима омогућавају да обогате и објективизују знања из националне и опште повести.
О великом потреби читалачке публике и свеукупне јавности за квалитетним садржајима из области научне историографије говори и податак да су прве две књиге (,,Митови српске историјеʼʼ и ,,Заблуде српске историјеʼʼ) доживеле тираж од око 15.000 продатих примерака у изузетно кратком року. 
Истовремено, Издавачко предузеће ,,Вукотић Медиаʼʼ са задовољством подсећа и на то да је, захваљујући подршци Министарства културе и информисања, реализован и телевизијски серијал под насловом ,,Митови српске историјеʼʼ, настао на основу истоименог дела.
 
М.Н.
 
Фото: Архива
 
 
Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Руски сликари су имали обичај да путују Европом и Руском империјом, и да много времена проводе на тим путовањима. Појединци су се одважили да ради библијске сцене отпутују на...


Булгаков је један од најзагонетнијих и најкомичнијих руских писаца. Имао је буран и тежак живот, и доста непријатности са цензуром и совјетским системом. Све се то одразило у његовим...

 Народни универзитет у Врању   организује манифестацију Дечија ликовна колонија, у циљу подстицања ђачке креативности, али и подизања културног и образовног нивоа школске популације кроз ликовно образовање.    Дечија ликовна кол


 U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju otvorena je izložba 'Izrastanje' umetnice Vere Virijević Mitrović. 


Добитник Нобелове награде за књижевност и „Велике награде Иво Андрић“ Петер Хандке истакао је да литература има јаку везу с инатом и бијесом, али никада с мржњом и то...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
9. мај, Дан побједе над фађизмом

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА