BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Пословање НИС-а у 2023. години

Пословање НИС-а у 2023. години
31.01.2024. год.
У капиталне инвестиције уложено готово 40 милијарди динара


У 2023. години НИС је започео реализацију новог амбициозног инвестиционог програма и  укупан обим инвестиција НИС групе у претходној години износи 39,2 милијарде динара што је 77 одсто више у односу на 2022. годину. Када је реч о кључним догађајима у 2023. години, треба истаћи и да је, у складу са Уговором о стратешком партнерству са Републиком Србијом,  НИС прошле године постао већински акционар ХИП Петрохемије и започео припреме за модернизацију домаћег петрохемијског комплекса.

У 2023. години просечна цена нафте типа „Брент“ на глобалном тржишту била је 82,6 долара за барел што је 18 одсто мање у односу на 2022. годину. Оперативни и финансијски резултати НИС групе у 2023. години били су у складу са кретањима цене нафте на глобалном тржишту, као и потребама тржишта на којима НИС група послује. У складу са тим трендовима, показатељ EBITDA НИС групе у 2023. години износи 68,1 милијарду динара док је нето добит 44,2 милијарде динара. 

НИС је остао и један од највећих буџетских давалаца имајући у виду да обрачунате обавезе по основу пореза и других јавних прихода износе 244,4 милијарде динара.

Када је реч о оперативним показатељима, укупан обим производње нафте и гаса остао је на готово истом нивоу, као и у упоредном периоду - 1,158 милиона условних тона нафте и гаса. Обим прераде сирове нафте и полупроизвода у Рафинерији нафте Панчево у 2023. години био је 4,092 милиона тона,  односно 7 одсто мање него у 2022. години. Укупан обим промета нафтних деривата износио је 4,0 милиона тона, што је 8 одсто мање у поређењу са претходном годином. Важно је истаћи да је током прошле године НИС  пустио у рад 10 нових и реконструисаних бензинских станица у Србији,  међу којима и најсавременији аутопутски објекат, бензинску станицу „Соколићи 2“ на ауто-путу „Милош Велики“. У рад је пуштена и бензинска станица „Лукавица“ у БиХ. 
  • Извор
  • Танјуг
  • Фото: НИС/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Кијев је „вредни савезник“ Вашингтона, изјавио је Алексеј Гончаренко захтевајући додатна средства


Руске јединице су током дана, под подршком оклопних возила, успеле да пробију линију одбране у центру Работина и заузму рушевине школе.

Lekari širom sveta redom upozoravaju na novu opasnu pandemiju. Ne, nije u pitanju nova varijanta koronavirusa (iako su respiratorni viusi i dalje veliki problem u mnogim Azijskim zemljama). Ovog...


Кијев ће моћи да користи борбене авионе ван својих граница, изјавио је Столтенберг

Уместо тога, три водећа званичника блока осудила су Русију


Оружане снаге Русије успеле су да значајно напредују у Красноју, избацивши ОСУ са висина северно од насеља, и заузевши још неколико десетина кућа на источној периферији града.


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА