BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Како се домаћа рафинерија бори са растућом конкуренцијом

 Како се домаћа рафинерија бори са растућом конкуренцијом
03.07.2020. год.

Сталном модернизацијом Рафинерија нафте у Панчеву јача своју позицију на регионалном тржишту, а ове године очекује се почетак пуштања у рад Дубоке прераде вредне 300 милиона евра, наводи портал бизлифе.рс.

Велики број европских рафинерија затворено је у протеклој деценији, а како наводе стручњаци, престанку њиховог рада претходио је читав низ разлога.  Док већина аналитичара сматра да је  главни кривац за  кризу у рафинеријском пословању у Европи управо конфигурација  рафинерија, односно врста постројења које се налазе у њиховом саставу, све више пажње се усмерава и на друге факторе. Међу њима највише се истиче утицај строге законске регулативе у Европи када је реч о управљању заштитом животне средине,  диверсификација пословања на енергетском тржишту, а међу најважнијима, недовољан степен  конкурентности европских рафинерија и њихова слаба способност проналаска адекватног одговора  на савремене изазове.  Такође, услед актуелних неповољних макроекономских фактора, као један од узрочника помиње се и  утицај оштрог пада потражње који се негативно одразио на профитабилност рафинеријских постројења.

Нафтна индустрија Србије, фото: © НИС

Услед оштре конкуренције која се рефлектује и на регионално тржиште југоисточне Европе, произвођачи нафте изналазе могућа решења како би обезбедили опстанак својих рафинеријских комплекса, а самим тим и одрживост пословања. Између осталог, упркос савременим неповољним макроекономским трендовима,  у фокусу рафинеријске производње у региону остаје посвећеност унапређењу ефикасности и  повећању флексибилности како би се обезбедио опстанак на изразито конкурентном  регионалном тржишту енергената. Тако је у земљама у окружењу најављена реализација одређеног инвестиционог програма у развој рафинеријског бизниса.

Када је реч о домаћем нафтном сектору, у фокусу Нафтне индустрије Срије остаје наставак улагања као и рад на кључним инвестиционим пројектима који гарантују даљи развој и стабилну будућност компаније. Реализација кључног пројекта друге фазе модернизације Рафинерије нафте Панчево ,„Дубока прерада са технологијом одложеног коксовања“   у завршној је фази, а његова вредност процењује се на 300 милиона евра. Изградња новог постројења омогућиће домаћем рафинеријском комплексу производњу веће количине највреднијих нафтних деривата, првенствено дизела, док ће истовремено значити и почетак домаће производње кокса који се сада увози у Србију.  Реализација овог пројекта донеће и бројне еколошке бенефите, пре свега престанак производње мазута са високом садржајем сумпора, док се отвара могућност проширења капацитета прераде као и већег извоза горива у региону.  Пуштањем у рад комплекса Дубока преда НИС ће зачајно унапредити конкурентност и заузети бољу позицију у тржишној утакмици са другим нафтним компанијама како у региону, тако и у Европи.

Нафтна индустрија Србије, фото: © НИС

„Унапређење капацитета и ефикасности рада рафинерије, као и технолошки развој, омогућили су да се Рафинерија нафте у Панчеву данас налази у равни са европским рафинеријама. НИС данас послује на високо конкурентном тржишту југоисточне Европе. Како би обезбедили успешно пословање и у будућности,  наставићемо  са даљим развојем рафинерије и остајемо окренути иновацијама и улагањима у технологију. Истовремено, посвећени смо и унапређењу енергетске ефикасности као и даљим улагањима у области заштите животне средине. Све то у целини  доприноси јачању наше конкурентности као и успешном прилагођавању брзим тржишним променама “, рекао је Владимир Гагић, директор Блока Прерада у компанији НИС.

Другој фази модернизације панчевачке рафинерије, иначе, претходила је њена прва етапа која је трајала до 2012. године и у коју је уложено више од 500 милиона евра. Кључни пројекат ове фазе била је изградња МХЦ/ДХТ постројења који је омогућио производњу горива европског стандарда квалитета, што је био значајан подстицај за даљи развој домаћег сектора прераде, док су истовремно нашој највећој нафтној компанији отворене могућности да постане стабилан извозник горива у земље региона и шире, што НИС данас и јесте. Осим тога, поред пословне, ова инвестиција је донела и многобројне бенефите када је реч о заштити животне средине -  пре свега емисије штетних гасова смањење су више од 10 одсто, док су концентрације бензена мање од вредности прописаних стандардима ЕУ. 

У контексту унапређења у сегменту заштите животне средине,  НИС је у еколошке пројекте у области прераде последњих година уложио више од 70 милиона евра, а њихова реализација омогућила је да панчевачка рафинерија постане прво енергетско постројење у Србији које је добило ИППЦ дозволу о интегрисаном спречавању и контроли загађења заштите животне средине. Ова дозвола уједно потврђује да су сви производни процеси у Рафинерији у потпуности усклађени са највишим домаћим и европским стандардима у области заштите животне средине.
 


  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © НИС/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Овде издвајамо најпривлачније стамбене зграде главног града Русије. У којој од њих бисте волели да живите? Небодер на Котељническом кеју 


Кинеске директне инвестиције (ОДИ) у земље укључене у амбициозну иницијативу "Један појас један пут" наставиле су да расту, повећавајући се у првих пет месеци 2021. године за 13,8% на...

Чачак - На скромној свечаности поводом 60 лета од пробоја Солунског фронта, 1978, појавила се без својих 12 одликовања. Готово нико није знао ко је, па ни становници мале...


У оквиру здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021“, припадници Речне флотиле реализују на Тиси код Титела тактичка увежбавања и вежбе у садејству са Ратним ваздухопловством и...

Вести о томе да САД обустављају помоћ Украјини у сфери безбедности су бесмислице, саопштила је портпарол Беле куће Џен Псаки. Додаје се да су САД припремиле помоћ за Украјину...


Председник Белорусије Александар Лукашенко саопштио је да Минск неће примати авионе из Украјине, као одговор на одлуку Кијева да белоруским авионима забрани улазак у ваздушни простор Украјине.


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Напредна ЕУ, застала Белорусија

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА