BitLab хостинг
Почетна страница > Новости
Екипа еНовости

БОСАНСКИ ЈЕЗИК У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

БОСАНСКИ ЈЕЗИК У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ
20.06.2012. год.

НЕМАЊА ВИДИЋ, дипл.инж.
 
Београд, 19.06.2012.
 
РЕПУБЛИКА СРПСКА
Председник Републике
МИЛОРАД ДОДИК
 
Поштовани господине Председниче,
 
Грађанин сам и Републике Србије и Републике Српске, родом из Календероваца код Дервенте.
Онај сам који је у суседном селу Палачковци пре три године поставио изнад регионалног пута Брод–Бањалука транспарент са поруком ДОБРО ДОШЛИ У ЗЕМЉУ ЋИРИЛИЦЕ, а пошто је био дотрајао сада је нови са поруком СРПСКА ЈЕ САМО ЋИРИЛИЦА.
Сведочили су ми многи да су гледали како се заустављају аутомобили, излазе људи, крсте се и фотографишу поруку. Ви сте је видели много пута, али она на Вас није оставила никакав утисак. Закључујем то и по сајту Председника Републике Српске. Злокобно је по ћирилицу већ то што су у средини ћириличка слова РС, а по његовом ободу Република Србска је исписана и ћирилицом и латиницом. То сведочи о томе да Србска не може да оствари реципроцитет у односу на Федерацију БиХ. Назначено је да се на сајту може користити ћирилица и латиница.Списак сенатора је дат само на латиници. А у њему су и они који су својим србским рођењем , школовањем, титулисањем и уживањем привилегија обавезни да чувају србски језик и писмо. Можда су Вам они указивали на нестајање ћирилице и тражили помоћ србске државе, а Ви сте их игнорисали. Али ако то нису чинили, онда нису достојни сенаторске части.

У држави чији сте Ви председник чланом 7. њеног Устава је утврђено :
„Службени језици Републике Српске су : језик србског народа, језик бошњачког народа и језик хрватског народа.Службена писма су ћирилица и латиница.“

Дакле, Срби су поклекли већ и самим одустајањем од србског имена свог језика, а смисао друге реченице је да они изгубе и ћирилицу, и то по општој законитости да два писма не могу опстати у једном језику. Зато нико други у свету и нема два писма која се међусобно искључују, а то лажно богатство Србима су донели комунисти Новосадским књижевним договором из 1954.г. , и то србскохрватским именом језика и равноправношћу писама. Од тог србскохрватског језичког заједништва хрватски стручњаци за језик су одустали још 1967., а „србски“ стручњаци болују од болести titoitus chronica, па су Правописом Матице србске из 2010.г. и ову окупациону хрватску латиницу именовали стандардним писмом србског језика.

Ви сте председник државе која ништа не чини да би се она учврстила изнутра својим
симболима, међу којима је далеко на првом месту србска азбука - ћирилица. Држава и струка су прво препустиле да ћирилици пресуди улица са својим трговачким разумевањем вредности, а кад је србско писмо довољно уздрмано, држава и Матица србска су кренуле да га докрајче. То доказујем, пре свега, изјавом на РТС главног рецензента правописа академика Ивана Клајна да ће се и код Срба све завршити у једноазбучју – односно у латиници, као и поређењем праксе правосуђа у Србској и разумевањем ћирилице на нивоу БиХ и Федерације БиХ.

Има већ десетак година откад у Србској не постоји ћириличка пресуда, а данас су сајтови свих судова Републике Српске унифицирани на следећи начин : сви су на латиници, а први језик који се нуди је босански . Дакле, не бошњачки по Уставу. А када се кликне на листинг, указује се србски језик два пута : латиницом ( на првом месту) и ћирилицом.
 
На нивоу БиХ и Федерације БиХ сајтови су латинички, а први језик је опет босански. Али кад се кликне на листинг језика, указује се србски језик исписан само ћирилицим. Дакле, то је и разумно и поштено, док код Срба у Републици Србској нема разума у погледу – једно писмо за један језик.

Тај посао латиничења Срба и њиховог навикавања на босанско име србског језика спроводи министар правосуђа Српске Џерард Селман. Али би исто чинио и Србин да је на његовом месту. Јер веома плодно делују професори на ТВ и у „Гласу Српске“ ширећи неистину да Срби имају и своју латиницу, међу којима је најагилнији Душко Певуља. Он је чак направио јединствен искорак, говорећи јавно да треба дати предност латиници. Истовремено, „Глас Србски“ из политичких разлога не дозвољава да се објави истина о томе да власт у Србији и Србској спроводи стари необјављени комунистички државни програм латинизације Срба.

Господине Председниче, Ви имате велики углед у србском народу и само Ви можете иницирати спровођење државних мера које ће вратити ћирилици позицију коју је имала у време рађања Републике Српске, како би она могла сведочити о србском суверенитету, уместо што, гурнута у прикрајак, данас сведочи о србском поразу.Прва Ваша мера би требала бити државна подршка Удружењу „Ћирилица“ у Бања Луци, с тим да његовим радом не може руководити нико ко лаже да се може остварити равноправност ћирилице са туђим писмом, хрватским писмом, којим су окупиране србске земље.

Предлажем Вам да игноришете сенаторе и да поразговарате са владиком Јефремом. Њега је пре 15 година охрабривао високи страни званичник да Срби не требају да се плаше унитаризације БиХ, јер имају свој кинески зид – ћирилицу.Управо тако, јер само она може сачувати србско име језика, уместо „језика србског народа“, босанског језика и сл. Само се њоме може обележити србска земља, кад већ нема србске војске и граничног камења.

У очекивању да ћете бити упамћени као спасилац србске ћирилице , уместо њен таманитељ, и да ћете учинити још много добрих ствари за србски народ и за друге народе који живе у Србској,
 
Поздрављам Вас !
 
Немања Видић
 
Достављено : Председник Србије Томислав Николић
Странке заступљене у Скупштини Републике Српске
Странке заступљене у Скупштини Републике Србије
САНУ
Академија наука и уметности Републике Српске
Матица србска Нови Сад
Институт за србски језик САНУ

Коментара (13) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Један од великих изазова са којима се суочавају трансатлантски партнери је промена снага у свету због „понекад врло агресивног понашања Русије“, изјавила је немачки канцелар Ангела Меркел.


Стални представник Русије у УН Василиј Небензја замерио је западним колегама у Савету безбедности на неспремности да саслушају непријатну истину о догађајима у Украјини.

У Републику Србију данас је стигао нови контигент од 104.130 вакцина компаније "Фајзер-Бионтек", које су допремљене на Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", преноси Танјуг.


„Господин Инцко не познаје структуру Дејтонског споразума на основу којег је он високи представник“, рекао је данас гостујући на БХТ телевизији, предсједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић.

Пентагон је оптужио Русију за наводно кршење механизма за спречавање случајних сукоба између снага у Сирији, наводи се у тромесечном извештају генералног инспектора Министарства одбране САД о операцији „Непоколебљива...


Поводом најновијих полемика које су изазвале неке црквене активности и приказивања истих, подсјећам јавност да су врата Цркве, као и увијек до сада, отворена за све добронамјерне госте, вјернике...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
СЛОБОДНО ДЕЛИТЕ, МОЖДА СЕ МНОГИ И ОСВЕСТЕ ТКО ОВО ВИДИ...

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА