BitLab хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 11.05.2021. (131. дан у години). До краја године има још 234 дана.

На данашњи дан 11.05. досили су се следећи догађаји:

  • 1992. године - Умро је српски глумац Јован Милићевић, који је живот посветио позоришту и умро у њему током сусрета "Јоаким Вујић" у Крушевцу. Истицао се драмским темпераментом, продорном експресијом и наглашеном способношћу преображавања. Упамћен је по продубљеним креацијама Томаса Мора, Ричарда III, Прометеја, Хамлета, Митје у "Браћи Карамазовима", Вереника у "Крвавим свадбама".
  • 1949. године - Израел је постао 59. чланица УН.
  • 1943. године - Избегличка југословенска влада у Лондону је у Другом светском рату, на инсистирање британске владе, затражила од четничког команданта Драже Михајловића да прекине сарадњу с окупаторима и успостави добре односе с партизанима.
  • 1940. године - Потписан је југословенско-совјетски трговински уговор. У страху од италијанских претњи, Југославија је тражила 200 авиона, тешку артиљерију, тенкове и бензин. Шеф совјетске дипломатије, Вјачеслав Молотов, условио је испоруке успостављањем дипломатских односа, што је остварено 25. јуна 1940.
  • 1925. године - Умро је српски сликар Стеван Тодоровић, члан Српске краљевске академије. Сликарство је учио у Бечу и Минхену. Почео је као романтичар с истанчаним осећањем за колорит, а завршио као представник хладног академизма. Израдио је око 300 портрета савременика, укључујући Корнелија Станковића, Ђуру Даничића, Владана Ђорђевића и краљицу Наталију.
  • 1904. године - Рођен је Салвадор Дали, шпански сликар. Прошао је кроз фазе футуризма, кубизма и апстрактног рационализма, да би се утврдио као протагонист надреализма у Француској и САД.
  • 1896. године - Рођен је српски композитор Јосип Штолцер, познат као Јосип Славенски, професор Музичке академије у Београду, који је, тежећи обликовању националног израза, спојио музички фолклор појединих балканских народа с модерном европском музичком техником. Дела: "Балканофинија" за оркестар, "Симфонија Оријента", за хор и оркестар, "Песме моје мајке" за глас и гудачки квартет, четири гудачка квартета, виолински концерт, хорови, соната за виолину и клавир.
  • 1330. године - Константинопољ (Истанбул) постаје престоница источног дела Римског царства.


BTGport.net - у1
9. мај, Дан побједе над фађизмом

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА