BitLab хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 16.05.2021. (136. дан у години). До краја године има још 229 дана.

На данашњи дан 16.05. досили су се следећи догађаји:

  • 1989. године - Совјетски председник Михаил Горбачов и кинески председник Deng Xiaoping окончали су 30-годишњи прекид добрих односа својих двеју земаља, након званичног сусрета у Пекингу.
  • 1972. године - У рад је пуштен хидроенергетски и пловидбени систем "Ђердап", заједнички градитељски подухват Југославије и Румуније. Систем је коштао око 400 милиона долара, а електропривреде двеју земаља добиле су 5,6 милијарди киловат-часова струје годишње.
  • 1941. године - Последњи немачки ваздушни напад на Велику Британију. Бомбардован је град Бирмингем.
  • 1917. године - Српски писац Владислав Петковић Дис, један од најталентованијих српских песника, утопио се у Јонском мору код Крфа, када је брод којим се враћао у отаџбину у Првом светском рату торпедовала немачка подморница. С писцем Симом Пандуровићем, једним од оснивача српске модерне, уређивао је часопис "Књижевна недеља". У Првом светском рату повукао се са српском војском преко Албаније, после чега је отишао у Француску. Лирика му је аутентична, веома сензибилна и флуидна, музикална у ритму и емоцијама, окренута унутарњем животу, маштању и халуцинацијама. Његов песимизам исказује визију смрти, злослутности и дубок лични бол, а песма "Можда спава" убраја се у најизразитија лирска остварења симболизма у српској поезији. Дела: збирке песама "Утопљене душе", "Ми чекамо цара".
  • 1898. године - Рођен је српски писац Растко Петровић, један од најоригиналнијих и најзначајнијих српских песника после Првог светског рата. У рату је са српском војском прошао албанску голготу, после чега је послат у Француску и у Паризу је дипломирао права. У дипломатској служби био је од 1923. - радио је у Риму, а затим у Вашингтону, где је умро 1949. Његови посмртни остаци пренети су у отаџбину 1986. Припадао је првој генерацији српских модерниста и био синоним за темпераментну и неконвенционалну литературу. Његова књига песама "Откровење" најзначајније је дело српске поезије између два светска рата. Писао је и путописе с путовања по Африци и Америци, а о Првом светском рату у роману "Дан шести". Остала дела: роман "Бурлеска господина Перуна бога грома", лирска проза "Људи говоре", путопис "Африка", драма "Сибињанке".
  • 1898. године - Рођена је српска књижевница Десанка Максимовић, члан Српске академије наука и уметности, чија се топла, сензибилна, непосредна и музикална поезија одликује родољубљем и хуманошћу. Завршила је Филозофски факултет у Београду и била професор у Обреновцу, Дубровнику и Београду. Дела: збирке песама "Песме", "Зелени витез", "Песник и завичај", "Отаџбино, ту сам", "Мирис земље", "Тражим помиловање", "Немам више времена", "Песме из Норвешке", "Летопис Перунових потомака", "Ничија земља", "Слово о љубави", приче "Лудило срца", романи "Отворен прозор", "Не заборавити", дечји роман "Прадевојчица", збирка бајки и прозе у стиху "Орашчићи палчићи", путопис "Снимци из Швајцарске".
  • 1812. године - Почели су преговори после шестогодишњег руско-турског рата у којем су Турци поражени и приморани на велике уступке Русији. У том рату Срби су се борили на страни Русије, па је Букурештански мир, закључен 28. маја 1812, предвидео да султан амнестира српске устанике. Договорено је и да турска влада ступи у директне преговоре с представницима Србије ради споразума о њеној аутономији у оквиру Отоманског царства, али су Турци 1813. напали Србију и угушили Први српски устанак, искористивши заузетост Русије ратом против агресорске армије француског цара Наполеона I.


BTGport.net - у1
9. мај, Дан побједе над фађизмом

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА