BitLab хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 09.05.2021. (129. дан у години). До краја године има још 236 дана.

На данашњи дан 09.05. досили су се следећи догађаји:

  • 1946. године - Италијански краљ Виктор Емануел, који је помагао Мусолинијев фашистички покрет и ослањао се на њега, абдицира после победе републиканаца на изборима, а на престо долази краљ Умберто.
  • 1945. године - Потписивањем акта о безусловној капитулацији Немачке у разрушеном Берлину, званично је завршен Други светски рат. Текст о безусловној капитуалцији потписали су фелдмаршал Вилхем Кајтел, генерал Ханс Јирген Штумпф и адмирал Ханс Георг фон Фридебург, а са савезничке стране руски маршал Георгиј Жуков и савезнички генерал Артур Тедер. Тим чином окончан је најстрашнији ратни сукоб у историји човечанства у којем је учествовала 61 земља са укупно 2,1 милијардом становника или 96% светског становништва. Ратни вихор је однео око 50 милиона живота, од којих су око 30 милиона били цивили. Само у нацистичким логорима, уморено је око 12 милиона људи. Материјална разарања су немерљива.
  • 1901. године - У Београду је ради остварења народног идеала - уједињења српства - основана тајна организација "Уједињење или смрт", касније названа "Црна рука", чије су вође били Драгутин Димитријевић Апис, Илија Радивојевић и Богдан Раденковић. Организација је предвиђала употребу насиља у рушењу Отоманске империје и Аустроугарске.
  • 1788. године - Енглески парламент донео је акт којим је забрањена трговина робљем.
  • 1265. године - Рођен је највећи италијански песник - Данте Алигијери. Његово најзначајније дело је "Божанствена комедија", у ком на више места помиње и наш народ, наше крајеве и српског краља Милутина. Остала дела: "Нови живот" (аутобиографија у којој описује своју љубав према Беатриче), "Гозба", "О народном говору"...


BTGport.net - у1
СЛОБОДНО ДЕЛИТЕ, МОЖДА СЕ МНОГИ И ОСВЕСТЕ ТКО ОВО ВИДИ...

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА