BitLab хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 25.05.2024. (146. дан у години). До краја године има још 219 дана.

На данашњи дан 25.05. досили су се следећи догађаји:

  • 1962. године - Умрла је српска сликарка Зора Петровић, професор Академије ликовних уметности у Београду, члан Српске академије наука и уметности. Сликарство је учила код Љубе Ивановића, Мила Милуновића и вајара Ђорђа Јовановића, а потом се усавршавала у Пешти и Паризу. Одликује је снажан темперамент и страстан колорит. Претежно је сликала актове и жене из народа. Њено монументално фигурално сликарство наслања се на традицију средњовековних српских фресака и боје и облике нашег поднебља.
  • 1944. године - Под шифром "Коњички скок" Немци су у Другом светском рату почели ваздушни десант на Дрвар, у намери да униште Врховни штаб Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије. Град је снажно бомбардован, после чега су се спустили немачки падобранци и једрилице, а ка Дрвару су надирале јаке снаге из Книна, Бихаћа, Бања Луке, Јајца и Ливна. Јединице око Врховног штаба, укључујући Шесту личку бригаду која је у Дрвар стигла убрзаним маршем, пружиле су снажан отпор, нанеле падобранцима знатне губитке и омогућиле извлачење Врховног штаба, а Први пролетерски и Пети корпус су бочним ударима пореметили немачку операцију.
  • 1929. године - У Народном позоришту у Београду изведена је премијера "Госпође министарке" Бранислава Нушића. Редитељ је био Витомир Богић, а сценограф Ананије Вербицки. Насловну ролу тумачила је Жанка Стокић, којој је Нушић унапред наменио улогу.
  • 1840. године - У Србији је уведен јавни поштански саобраћај отварањем прве поште у Београду у здању на Калемегдану. Пошта је отпремана у унутрашњост средом и суботом.


BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА