BitLab хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 14.04.2021. (104. дан у години). До краја године има још 261 дана.

На данашњи дан 14.04. досили су се следећи догађаји:

  • 1969. године - Умро је српски књижевни историчар Петар Колендић, професор Београдског универзитета и члан Српске академије наука и уметности. Објавио је велики број научних студија, расправа и чланака из старије, нарочито дубровачке и далматинске књижевности.
  • 1961. године - Емитован први директни телевизијски пренос из Совјетског Савеза.
  • 1931. године - Шпанија постаје република након свргавања с престола краља Алфонса XIII.
  • 1912. године - Титаник удара у огромни ледени брег у северном Атлантику. Титаник је потонуо, а од 2224 путника утопило се 1517.
  • 1883. године - Рођен је српски писац Сима Пандуровић, један од оснивача српске модерне. Пошто је дипломирао на Филозофском факултету у Београду, био је гимназијски професор у Ваљеву и Београду, а уређивао је и више часописа, укључујући "Мисао". Критика је оштро реаговала на његову прву збирку песама "Посмртне почасти", прожету песимизмом, у којој је драматично опевао болну трагедију љубави, душевне кризе и горчине, неспокој, побуну и смрт. Каснији стихови, у којима преовладава резигнација, мисаоно су богатији. Испевао је и низ родољубивих песама. Преводио је с француског и енглеског - посебно су врсни његови преводи дела Вилијема Шекспира. Остала дела: збирке песама "Дани и ноћи", "Оковани слогови", "Стихови", "Песме", књиге есеја "Разговор о књижевностри", "Огледи из естетике".
  • 1865. године - Џон Вилкс Бутс извршио је атентат на америчког председника Абрахама Линколна, који је наредног дана преминуо.


BTGport.net - у1
Порфирије нови патријарх СПЦ!

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА