Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Han Pijesak biježi iz siromaštva

Han Pijesak biježi iz siromaštva
14.09.2007. god.

Han Pijesak je oduvjek imao sve što je potrebno za status jedne razvijene opštine izuzev jednog, ali vrlo bitnog faktora - nedostajala je voda, odgovarajuća vodovodna mreža. Sa dovršenjem novog vodovoda, koji se napaja sa izvorišta Štekavac čini se da će razvoj ove opštine smještene u idiličnom ambijentu guste crnorične šume dobiti snažno ubrzanje jer investitori sa svih strana već opsedaju kancelariju načelnika Milana Borovine.

Novi vodovod, naravno, najviše raduje stanovnike koji su zbog nestašica vode i vrlo lošeg stanja gradskog vodovoda izloženi višedecenijskim mukama. Izgradnja nove vodovodne mreže ulazi u završnu fazu i, zadovoljno ističe Borovina, „nikad više u Han Pijesku slavine neće biti suve“. U narednih tridesetak dana, očekuje se da potekne voda kroz nove cijevi, u koje je utrošeno milion KM dobijenih kao kredit iz „Rajfajzen banke“.
Novoizgrađeni vodovod će rešiti problem ne samo grada, već i tri sela - Džimrija, Mrkalja i Brestovače, bezvodna sela u koja je voda odvajkada stizala samo u cisternama. Ni danas nemaju sekundarnu vodovodnu mrežu, za šta će biti potrebno dodatnih 800.000 KM. Borovina računa na razumjevanje u Vladi RS jer bi ostavarenje tog projekta omogućilo vodu u svakoj kući i novi zamah turizma jer niko nije prošao deonicom od Han Pijeska do Krama, a da nije ostao zadivljen ljepotama prirode u bilo koje doba godine. Naravno, reč je o projektu kandidovanom za dobijanje novca iz privatizacije „Telekoma Srpske“, jednom od tri predložena.
- Tek sa izgradnjom ovog dela vodovodnog sistema, dajemo šansu razvoju turizma jer Han Pijesak raspolaže brojnim i značajnim prirodnim resursima - ističe načelnik Borovina napominjući da veći deo stanovništva planinskog gradića, smještenog na magistralnom putu od Sarajeva prema Zvorniku, živi od eksploatacije i prerade drveta i stočarstva.
Uz dvadesetak privatnih pilana, tzv. brenti, u Han Pijesku radi i firma „Drvo art“, zapravo nekadašnje drvno industrijsko preduzeće „Planinsko“ koje nakon privatizacije u vlasništvu izvesnog industrijalca iz Danske. „Planinsko“ se bavi proizvodnjom stolova i izvozi na tržišta zapadne Evrope, a zapošljava šezdesetak radnika, uz tendenciju da zapsli novih 400. Han Pijesak će uskoro imati još jednu fabriku u vlasništvu stranaca, a kako saznajemo, reč je o izvesnom italijanskom industrijalcu iz Firence koji ovde namjerava da proizvodi pelete. Pelete se proizvode od drveta i piljevine, zapravo jedna vrsta ogrijeva koji se koristi za specijalne peći, u Italiji već uobičajen način grijanja. Smatraju se vrlo unosnom investicijom jer je u Han Pijesku jedina fabrika tog artikla na području bivše Jugoslavije.
Borovina napominje da za otvaranje fabrike peleta ima još zainteresovanih stranaca. Reč je o investitoru iz Australije, sa kojim teku pregovori, ali će konačnu riječ, napominje Borovina, dati Vlada RS.
- Ukoliko Vlada pristane da dugoročno garantuje sirovinu, što zahtjeva investitor, Han Pijesak će zasigurno imati još jednu fabriku peleta i to znatno veću - objašnjava Borovina i dodaje da su pelete idealan način da se iskoristi piljevina koja zatrpava privatne pilane ne samo u Han Pijesku, nego na cjelokupnom prostoru Romanije.  • Izvor
  • Romanija.net
  • Povezane teme


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Zbog velikog broja lažnih vesti na društvenim mrežama, Twitter se odlučio da natera korisnike da pročitaju članke i likove sa vestima pre nego ih podele.    Za sada će ova


Na poziv gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača, Slobodan Branković, direktor Srpskog atletskog saveza posetio je ovaj grad kako bi sa predstavnicima Gradske uprave, Sportskog saveza i ruk

 U Medijskom skloništu u Vranju održana  je promocija knjige „Oči u oči sa političkom korupci


 Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević (SNS) izabrana je danas za Predsednicu Skupštinskog odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Peking je saopštio da će preduzeti odgovarajuće mere u znak odmazde protiv odluke Vašingtona da prisili nekoliko kineskih novinskih organizacija da se registruju kao strane misije koje deluju u...


Turska može poslati svoje vojnike u Karabah, ako Azerbejdžan to zatraži, izjavio je potpredsednik Turske Fuat Oktaj u intervjuu Si-En-En Turk.


Ostale novosti iz rubrike »