Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Veličanstvene Bele stene na Dalekom istoku Rusije

Veličanstvene Bele stene na Dalekom istoku Rusije
30.10.2020. god.


Nekadašnja vulkanska lava vremenom je postala glavna znamenitost ostrva Sahalin, piše
Russia beyond.

Na severu ostrva Iturup (Sahalinska oblast), 20 km od grada Kurilska, nalazi se specifična prirodna tvorevina pod nazivom „Bele steneˮ. Njihov sastav čini kamen plovućac i vulkansko staklo, pa se bukvalno rasipaju u rukama.

Nekada davno nedaleko od ovog mesta se nalazio vulkan, a ovaj deo ostrva bio je pokrivan vodom. Nakon erupcije lava prepuna gasova se penila i očvrsnula, a zatim se usled zemljotresa uzdigla iznad ostrva Iturup.

Planine od kamena plovućca pružaju se oko 8 kilometara duž morske obale u zalivu Prostor. Među njima se nalaze brežuljci pokriveni zelenilom, kao i ogromne stene i neobični kanjoni visoki od 40 do 120 metra.

Ove oblike su stvorili vetrovi koji duvaju na Sahalinu. Naime, plovućac je veoma lak i porozan materijal i stene se vremenom rasipaju. Moguće je da za nekoliko vekova od Belih stena neće ostati ništa.

Na plaži možete videti crne peščane dine. To je vulkanski pesak pokriven komadićima belog plovućca sa stena.

Kad pada kiša (što se ovde događa češće nego u Sankt Peterburgu), talasi na obalu izbacuju ogromne meduze, ribe i druge stanovnike Ohotskog mora.

Uprkos imenu, ove planine retko izgledaju bele. Kad pada kiša, plovućac potamni i izgleda sivo, pa čak i crno, a potrebno mu je nekoliko dana da se osuši. U sumrak planine imaju narandžasti odsjaj. Stene postaju bele samo ujutro po vedrom vremenu.

Bele stene su jedno od najpopularnijih mesta na Sahalinu, koje privlači veliki broj domaćih i stranih turista. Oni ovde dolaze zbog nezaboravnih prizora, kampovanja i pecanja na obali.

Na nekim mestima more dolazi toliko blizu stena da se tu može proći samo u terenskom vozilu.

Osim toga, mnogi medvedi rado posećuju ovo mesto. Njihovi sveži tragovi često se mogu videti na plaži. Zato se turistima savetuje da ne zalaze dublje u brda, gde se možda nalaze njihove pećine, već da se zadrže u šetnji duž morske obale.

Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Yuri Smityuk/TASS / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će vakcinacija za sledeću prioritetnu grupu, u kojoj su prosvetni radnici, pripadnici MUP-a, Vojske Srbije i predstavnici medija, početi...


Partija koja je pokrala državu, zarobila sve njene institucije i pravila građane prvog i drugog reda, ne zaslužuje da postoji, poručuju iz GP URA.

"Američka strana već dugo `trubi` o američkoj superiornosti, pridržavajući se Hladnog rata"


Rusija je ponudila Izraelu da pruži podatke o pretnjama iz Sirije i da ne pretvara sirijsku teritoriju u arenu za sukobe Irana i Izraela, rekao je ministar spoljnih poslova...

Vojne vežbe Rusije i Kine nisu usmerene protiv Japana, one su osmišljene da osiguraju borbenu gotovost avijacije koja brani granice Ruske Federacije i NR Kine, rekao je ministar spoljnih...


Sjedinjene Američke Države pokušavaju da neutrališu ulogu pravoslavlja u svetu, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući postupke carigradskog patrijarha Vartolomeja i njegovu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama...


Ostale novosti iz rubrike »