Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Šojgu: „Obojena revolucija“ u Belorusiji imala za cilj da se naruši integracija Savezne države Rusije i Belorusije

Šojgu: „Obojena revolucija“ u Belorusiji imala za cilj da se naruši integracija Savezne države Rusije i Belorusije
27.10.2020. god.


Situacija na granici Savezne države (Rusije i Belorusije) sa zemljama NATO-a i dalje je nemirna, osiguravanje bezbednosti je prioritet Ministarstva odbrane Rusije, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku zajedničkog kolegijuma ruskog i beloruskog ministarstva odbrane.


„I dalje je nemirna situacija na zapadnim granicama Savezne države, gde NATO nastavlja da pojačava svoje prisustvo“, rekao je Šojgu na onlajn-sastanku.

„U kontekstu trenutne vojno-političke situacije u regionu, kao i novih izazova i pretnji, prvenstveno od međunarodnog terorizma, Ministarstvo odbrane Rusije smatra vojnu bezbednost Savezne države jednim od svojih prioritetnih zadataka“, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, Severnoatlantska alijansa poboljšava svoju vojnu infrastrukturu, skladišti logistička sredstva, naoružanje i vojnu tehniku u blizini granica Savezne države. Ministar je istakao da se pojačava segment američke protivraketne odbrane, njeni lanseri mogu da se koriste i za udarno oružje.

Belorusija

„Obojena revolucija“ u Belorusiji imala je za cilj, između ostalog, da se naruši integracija Savezne države Rusije i Belorusije i da se unese raskol u odnose Moskve i Minska, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Nedavno je, uz političku i finansijsku podršku Zapada, bio izveden pokušaj smene vlasti u Belorusiji. Između ostalog, to se radilo kako bi se narušio proces integracije u okviru Savezne države Rusije i uneo raskol u rusko-beloruske odnose“, rekao je Šojgu na sastanku predstavnika ministarstava odbrane dve zemlje.

Šojgu je rekao da on i njegov beloruski kolega Viktor Hrenjin odlučno osuđuju takve poteze i smatraju da je neprihvatljivo mešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Kaže i da SAD primenom obojenih revolucija „ciljano izazivaju napetost, destabilizuju unutarpolitičku situaciju u čitavom nizu zemalja“.

To podriva međunarodno pravo i na taj način se ignorišu interesi suverenih država.

„Belorusija je bila i sada je naš najbliskiji sused, pouzdani saveznik i strateški partner. To je posebno važno u uslovima nestabilnosti na međunarodnom planu“, poručio je Šojgu.
Hrenjin je dodao da je posle neuspešnog pokušaja „obojene revolucije“ u Belorusiji usledio hibridni rat i „pritisak Zapada bez presedana“ – ekonomski, politički i diplomatski.

On je dodao da su „različite destruktivne snage, podstaknute od strane rukovodstava čitavog niza zemalja“ pokušale da smene vlast u Belorusiji.

Hrenjin je zahvalio Rusiji na podršci i pomoći koju je pružila u tako teškom trenutku.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vadim Savickiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

BDP Kine, druge najveće svetske ekonomije, predviđa se da će se ove godine povećati za 8,2 odsto, nastavljajući da nadmašuje globalne igrače, uključujući Sjedinjene Države, prema istraživanju ekonom


U okviru svoje prve radne posjete opštini Berane, predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, obišao je manastir Đurđevi Stupovi i tom prilikom susreo se sa Njegovim preosveštenstvom, Episkopom budimljansko-nikšićkim,...


Teheran je poslao notu Sjedinjenim Američkim Državama u kojoj je upozorio na posledice ugnjetavanja iranskih diplomata, navodi se u saopštenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Irana, Saida Hatibzadea.

Borbena dežurstva znatno će povećati zonu kontrole vazdušnog prostora iznad Severnog morskog puta


Teheran je započeo svoju najnoviju ratnu igru duboko u iranskoj pustinji, predstavljajući rakete zemlja-vazduh i najsavremeniju tehnologiju bespilotnih letelica. U petak su se iz Ira


Ostale novosti iz rubrike »