Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Sukob u Nagorno-Karabahu - pregled situacije - 25.10.

26.10.2020. god.

   


Pregled dešavanja na ratištu u Nagorno Karabahu za 25.10.

Mapa spornog regiona Nagorno-Karabaha


 Interaktivna mapa bojevih dejstava (pogledajte ovde u novom prozoru)


 

 

 

 

 


Azerbejdžan: Vojska u Nagorno-Karabahu zauzela nove položaje u tri rejona 
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska tokom noći u Nagorno-Karabahu zauzela nove položaje u tri rejona.

„Tokom celog dana 24. oktobra i u noći na 25, nastavljena su borbena dejstva različitog intenziteta u pravcima Agdere, Hodžavend, Fizuli, Hadrut, Gubadli i Lačin. Neprijatelj je granatirao odbrambene položaje azerbejdžanske vojske iz lakog naoružanja, tenkova, minobacača i topova“, navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Napominje se da su se jedinice azerbejdžanske vojske "pomerile napred na položaje u Hodžavendskom, Gubadlinskom i Lačinskom rejonu". Navodi se i da ima veliki broj poginulih i ranjenih među jermenskom vojskom. Prema navodima azerbejdžanskog ministarstva, azerbejdžanska vojska je tokom dana onesposobila dva tenka jermenskih oružanih snaga, kao i dva borbena vozila pešadije, četiri topa D-30, sistem „Giacint B“ i sedam jedinica vojne tehnike.

„Trenutno se borbe nastavljaju na celoj liniji fronta“, dodaje se u saopštenju.

Nagorno-Karabah: Azerbejdžan nastavio sa granatiranjem naselja 
Vlasti Nagorno-Karabaha saopštile su da su azarbejdžanske snage granatirale naselja u Nagorno-Karabahu.

„U noći sa 24. na 25. oktobar Azerbejdžan je nastavio sa granatiranjem naselja. Artiljerija je upotrebljena protiv sela Karmir Šuka, Tagavard, Giši, Spitakašen, Martuninski rejon i selo Avetaranoc u Askeranskom rejon. Neprijateljske snage nisu napadale samo civilna naselja, već i susedne teritorije – šume i poljoprivredno zemljište“, navodi se u objavi Službe za vanredne situacije Nagorno-Karabaha.

Napominje se da u ovim naseljima nema vojnih objekata.


„Među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava tokom granatiranja“, navodi se u saopštenju.Pregled političkih vesti za 25.10. Alijev: Rešenje sukoba treba da bude zasnovano na teritorijalnom integritetu Azerbejdžana Azerbejdžan je spreman da postigne novi sporazum o prekidu vatre u Karabahu, ali Jermenija mora da saopšti da će se pridržavati osnovnih principa rešavanja sukoba u Karabahu, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev u intervjuu za američku televiziju „Foks njuz“.


„Da, spremni smo. O tome sam mnogo puta otvoreno govorio. Spremni smo već danas da se dogovorimo o prekidu vatre. Ali istovremeno, Jermenija, njen premijer, mora da kaže da poštuju osnovne principe koje su razvile Sjedinjene Američke Države, Rusija i Francuska. Pre dva dana jermenski premijer rekao je da sukob u Nagorno-Karabahu nema diplomatsko rešenje“, rekao je Alijev.

On je dodao da Azerbejdžan želi prekid vatre i "povratak svojih zemalja".

„Jermenija, u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN, mirovnim planom koji su predstavile Sjedinjene Američke Države, Francuska i Rusija, mora da se posveti oslobađanju zemalja“, naglasio je predsednik Azerbejdžana.

Alijev je objasnio da se zalaže za pregovore o Karabahu, ali da bi rešenje sukoba trebalo da bude "zasnovano na principu teritorijalnog integriteta Azerbejdžana".

„Želimo da se vojni put zaustavi i pređemo na pregovore za stolom. Vojni faktor dovodi do velike štete i žrtava. Zbog toga, što pre započnemo suštinske pregovore, to će se pre naći način za rešavanje sukoba. Rešenje sukoba zasnovano je na teritorijalnom integritetu Azerbejdžana“, rekao je Alijev.

Istovremeno je optužio Jermeniju da se Jerevan bavi „imitacijom učešća“ u pregovorima o rešavanju sukoba.
 
„Kategorički smo protiv bilo kog oblika internacionalizacije sukoba sa ciljem njegovog proširenja. Ali to je upravo ono što želi da postigne Jermenija. Kao što sam već govorio, oni su tražili od Rusije da pošalje trupe u zonu sukoba. To je potpuno neefikasno i u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Ne želimo mešanje drugih zemalja“, dodao je Alijev.


Sarkisjan: Rusija pouzdan i aktivan posrednik među sukobljenim stranama Jermenski predsednik Armen Sarkisjan uveren jeda će Rusija pružiti pomoć Jermeniji ako bude napadnuta.

„Predsednik Putin izjavio je da će Rusija poštovati sve svoje sporazume sa Jermenijom i to je veoma jasan znak. Mislim da je to važno za Rusiju, rusku politiku, u celini za Kavkaz, i konkretno za južni Kavkaz, vrata koja vode u Tursku, Iran, na Bliski istok, u centralnu Aziju“, naveo je Sarkisjan u intervjuu za egipatsko izdanje „Al-Ahram Vikli“.

Jermenski predsednik je posebno istakao vojno-političke sporazume između dve zemlje kao i činjenicu da je Jermenija jedan od osnivača Organizacije Sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).


„Rusija će stati uz Jermeniju kao strateški saveznik, ako Jermenija bude napadnuta“, uveren je on.

Govoreći o aktuelnom sukobu u Nagorno-Karabahu Sarkisjan je istakao da je Rusija pouzdan i aktivan posrednik među sukobljenim stranama.

„Uloga Rusije je ovde veoma važna, ona je pokazala svoju privrženost traganju za mirnim rešenjem sukoba, a 10. oktobra je bila posrednik između dve strane u uspostavljanju režima prekida vatre. Treba priznati da je to bio smeo, pravovremeni korak iako azerbejdžanska strana i dalje ostaje na svojim agresivnim, destruktivnim pozicijama“, zaključio je predsednik Jermenije.


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu nije znak za administraciju izabranog predsednika Amerike Džozefa Bajdena, to je zatvaranje slučaja koji je bio aktuelan za vreme prošle administracije, izjavila...


Mir i radost koji se još uvek osećaju nakon božićnih i novogodišnjih praznika, kao i belu zimsku idilu, uznemirila je nenadana tama. Tama u vidu crnog spreja kojim je...

Aleksej Navaljni vratio se u Rusiju iz Nemačke, te je zadržan na aerodromu, saopštila je Federalna služba za izvršenje kazni (FSIN).


  Nakon zimskog raspusta, koji je trajao nešto duže zbog mera protiv pandemije, Likovna radionica počinje sa radom u svojim prostorijama od 20.januara.     "Jedva čekamo da krenemo sa radom, naravno, ...

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif osudio je Francusku napad Francuskoj za stalnu podršku "saudijskim ratnim zločincima", odbacujući tvrdnje francuskog kolege Žan Iv Le Driana da Teheran s


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 7.730 osoba, od kojih je 1.317 nalaza pozitivno na koronavirus.


Ostale novosti iz rubrike »