BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Erdogan SAD-u: Mi nismo plemenska država, mi smo Turska

Erdogan SAD-u: Mi nismo plemenska država, mi smo Turska
25.10.2020. god.


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je da njegova zemlja neće podleći jeziku američkih pretnji, zahtevajući od Ankare da napusti ruski sistem PVO S-400.

"Preduzeli smo korake za kupovinu F-35, a vi nam pretite i zahtevate da vratimo S-400 u Rusiju. Ali, mi nismo plemenska država, mi smo Turska", rekao je Erdogan.

Isporuke najnovijih ruskih sistema PVO S-400, koji su izazvali krizu u odnosima Turske sa Sjedinjenim Državama, počele su sredinom jula 2019. godine. Vašington je zahtevao da Turska odustane od sporazuma i da zauzvrat kupi američke sisteme "Patriot", preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih aviona F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije. Ankara je odbila da popusti i nastavila je pregovore o dodatnoj seriji S-400.  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Sergeй Guneev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kina pozdravlja sporazum Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o produženju Sporazuma o smanjenjeu strateškog ofanzivnog naoružanja, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Žao Lidžian na pres konferenciji.


Rusija računa da iskoristi pet godina na koliko će biti produžen Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju za pokretanje intenzivnog dijaloga sa SAD o budućoj kontroli naoružanja, izjavio je zamenik...

"Sankcije su nam zapravo pomogle da stanemo na noge. Želimo saradnju sa svetom, ali ne želimo da zavisimo od njega."


Predsednik Vladimir Putin naložio je Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da obavi  pregovore sa SAD o zaključenju ugovora o produženju Sporazuma o smanjenju ofanzivnog naoružanja.

Među spoljnopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskou razgovoru predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je doneta odluka da svi punoletni građani Srbije u maju dobiju 30 evra i po 30 evra u novembru.


Ostale novosti iz rubrike »