Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: SAD sankcionisale Moskovski istraživački institut, navodeći da je „povezan“ sa računarskim zlonamernim softverom „Triton“

RT: SAD sankcionisale Moskovski istraživački institut, navodeći da je „povezan“ sa računarskim zlonamernim softverom „Triton“
24.10.2020. god.


Moskovski istraživački institut uključen u razvoj raketa sistema PVO S-300 stavljen je na crnu listu Ministarstva finansija SAD zbog navodnih „veza“ sa malverom koji se koristi „protiv američkih partnera na Bliskom istoku“.

Centralni naučni institut za hemiju i mehaniku je „povezan sa destruktivnim malverom Triton“, izjavio je sekretar Ministarstva finansija Steven Mnučin, optužujući instituciju za „izgradnju prilagođenih mehanizama" koji su omogućili "sajber napad na petrohemijsku industriju" objekata na Bliskom Istoku koji se navodno dogodio u avgustu 2017. godine.

Nije ponuđen nijedan dokaz za ovu tvrdnju, kao ni za tvrdnju iz 2019. godine da "napadači koji stoje iza malvera Triton takođe skeniraju i istražuju ranjivost najmanje 20 elektro postrojenja u Sjedinjenim Američkim Državama"“.

Navodni napad ciljao je industrijske kontrolne sisteme u objektu i "imao je sposobnost da nanese značajnu fizičku štetu i gubitke života", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.


Izveštaji u medijima o sajber napadu na petrohemijsko postrojenje u Saudijskoj Arabiji pojavili su se u avgustu 2017. godine, ali ime ili vlasništvo nikada nisu otkriveni. U priči Njujork tajmsa iz marta 2018. godine navodi se da su „Iran, Kina, Rusija, Sjedinjene Države i Izrael imali tehničku sofisticiranost za pokretanje takvih napada“, te se spekulisalo da iza toga stoji Iran, tvrdeći da niko od ostalih nije imao motiv da učini tako nešto.

Sankcionirani institut za istraživanje osnovan je davne 1894. godine i vodeća je naučna organizacija u Rusiji „u interesu odbrane i bezbednosti države“, prema Udruženju državnih naučnih centara, krovnoj grupi za 48 ruskih istraživačkih objekata koje finansira vlada.

Kao rezultat sankcija, bilo koja imovina Instituta u posedu američkih državljana biće blokirana, a Amerikancima su zabranjene bilo kakve transakcije sa Institutom. Sankcije će takođe pogoditi neamerikance ako posluju s Institutom.

Sankcije su uvedene prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnika sankcijama, u jeku histerije „Rašngejt“.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Global Look Press / Michael Weber / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Teheran je započeo svoju najnoviju ratnu igru duboko u iranskoj pustinji, predstavljajući rakete zemlja-vazduh i najsavremeniju tehnologiju bespilotnih letelica. U petak su se iz Ira


U utorak u Srbiju stiže još 250.000 doza ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ta zemlja još uvijek nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu posljednji vlasnik stekao...


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas, na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, avion sa milion doza vakcine protiv koronavirusa kineske kompanije „Sinofarm“.


U Ukrajini je na snagu stupila zakonska odredba „O obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog“, prema kojoj se čitav sektor usluga prebacuje na ukrajinski. Dakle, svi pr


Ostale novosti iz rubrike »