Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Peking obećava odgovor na „političko ugnjetavanje“ nakon što su SAD šest kineskih medija odredile kao strane misije

RT: Peking obećava odgovor na „političko ugnjetavanje“ nakon što su SAD šest kineskih medija odredile kao strane misije
22.10.2020. god.


Peking je saopštio da će preduzeti odgovarajuće mere u znak odmazde protiv odluke Vašingtona da prisili nekoliko kineskih novinskih organizacija da se registruju kao strane misije koje deluju u SAD-u.

Američki državni sekretar Majk Pompeo najavio je da će Stejt department šest medija sa sedištem u Kini koji rade u SAD-u označiti kao strane misije, što zahteva od organizacija da identifikuju svoje zaposlene u vladi SAD-a. Državni sekretar je ustvrdio da će taj potez pomoći u suzbijanju kineske propagande.


Kao odgovor, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Žao Lidžian opisao je postupke Vašingtona kao „političko ugnjetavanje“ i optužio SAD da održavaju mentalitet Hladnog rata.

„Kina će dati legitiman i neophodan odgovor“, rekao je Lidžijan, pozivajući SAD da „promene kurs“ i preokrenu svoja „nerazumna ograničenja“ nametnuta kineskim medijima.

Pompeovom odlukom ukupan broj kineskih poslovnica za koje se smatra da su strane misije iznosi 15.


Trampova administracija takođe je zapretila da će uskratiti vize za neke od zaposlenih u organizacijama, što je navelo Peking da najavi da će uzvratiti mere prilikom obrade dokumenata za američke izveštače u Kini.


U martu je Stejt department stavio nova ograničenja na broj novinara koji mogu da rade u američkim kancelarijama kineskih medijskih kompanija, smanjivši ograničenje sa 160 na 100. Peking je uzvratio proterivanjem dopisnika koji rade za Njujork tajms, Vol strit žurnal i Vašington post.

Nakon što su u junu četiri druge medijske kuće proglašene stranim misijama, Svekinesko novinarsko udruženje povezano sa Komunističkom partijom osudilo je odluku kao "brutalno suzbijanje" koje će naštetiti sposobnosti kineskih novinara da rade u SAD-u. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje takođe je reagovalo direktnije, zahtevajući od američkih medija da kineskoj vladi pruže detalje o svom osoblju i delovanjem u Kini.

Peking je ponovo obećao recipročne mere u avgustu, nakon što je Žao Lidžian rekao da nijednom kineskom novinaru nije odobreno produženje vize za SAD od maja, kada je Vašington ograničio njihov boravak na 90 dana, uz mogućnost produženja uz odobrenje američke vlade.

Rastući medijski rat neprestano eskalira usred opšteg porasta tenzija između Vašingtona i Pekinga, uglavnom vođenih Trampovom administracijom. U američkoj retoričkoj i političkoj ofanzivi pojačane su i vojne operacije u Južnom i Istočnom kineskom moru, povećana je prodaja oružja Tajvanu i uvode se ograničenja i kazne za kineske tehnološke firme - od "Bajdensa" i "Tensenta" do "Huaveja".

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Thomas Peter / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Teheran je započeo svoju najnoviju ratnu igru duboko u iranskoj pustinji, predstavljajući rakete zemlja-vazduh i najsavremeniju tehnologiju bespilotnih letelica. U petak su se iz Ira


U utorak u Srbiju stiže još 250.000 doza ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ta zemlja još uvijek nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu posljednji vlasnik stekao...


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas, na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, avion sa milion doza vakcine protiv koronavirusa kineske kompanije „Sinofarm“.


U Ukrajini je na snagu stupila zakonska odredba „O obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog“, prema kojoj se čitav sektor usluga prebacuje na ukrajinski. Dakle, svi pr


Ostale novosti iz rubrike »