Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Peking optužio SAD da „glume žrtvu“ nakon izveštaja da je Kina zapretila zatvanjem američkih državljana

RT: Peking optužio SAD da „glume žrtvu“ nakon izveštaja da je Kina zapretila zatvanjem američkih državljana
19.10.2020. god.

 
Peking je negirao izveštaje da su zvaničnici više puta upozoravali da će uhapsiti američke građane kao odgovor na pritvaranje kineskih naučnika u SAD-u, kritikujući Vašington zbog "represije" nad kineskim istraživačima.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Žao Lidžian je tokom pres konferencije optužio Vašington za "direktnu političku represiju".

"SAD tvrdeći da stranim državljanima u Kini preti proizvoljni pritvor, glume žrtvu i mešaju crno i belo."

 

Žaove primedbe dolaze kao odgovor na navode objavljene u subotu u Vol strit žurnalu, u kojima se tvrdi da je Peking više puta pretio zatvaranjem Amerikanaca u Kini ako SAD ne zaustave progon kineskih naučnika.

U julu ove godine objavljeno je da je Ministarstvo pravde SAD-a optužilo 
za prevaru sa vizama četiri kineska naučnika. Optuženi su da su u svojim zahtevima za vizu prećutali pripadnost Narodnooslobodilačkoj vojsci.

Žao je u takođe saopštio da su neki američki političari „lagali nekome kroz zube“ i da su pronašli slavu u „laganju, varanju i krađi“.

Tenzije između dve supersile rasle su tokom cele godine. U četvrtak je Peking napao Vašington zbog njegove uloge u podrivanju regionalne stabilnosti dok je razarač američke mornarice plovio Tajvanskim moreuzom. Vašington je naveo da je brod vršio „rutinski tranzit“.

Tokom ove godine dve zemlje uvele višestruka uzajamna ograničenja za diplomate, a Peking je prošle nedelje pozvao azijske države da se ujedine protiv „staromodnog mentaliteta hladnog rata“ iz Vašingtona.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Jason Lee/Illustration/File Photo / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Organizacioni odbor za obeležavanje tradicionalne kulturno – prosvetne i duhovne manifestacije ,,Svetosavka nedelja 2021.’’ doneo je odluku da se ove godine ne raspisuje konkurs za dodelu ,,Svetosavske nagrade'', već...


Vlada holandskog premijera Marka Rutea kolektivno je podnela ostavku zbog izveštaja koji je tereti za loše upravljanje subvencijama za brigu o deci, a što je hiljade porodica odvelo u...

Izašli smo iz vanredne epidemiološke situacije ali je ona i dalje nestabilna i popuštanje mera u ovom trenutku nije realno, rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 10.961 osobe, od kojih je 1.751 nalaz pozitivan na koronavirus.


Vakcinacija prvih 1.000 građana, starijih od 75 godina, koji su se prijavili preko portala eUprave, počela je danas, u 10 časova, u Beogradu, i to u domovima zdravlja na...


Ostale novosti iz rubrike »