BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

„Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije ponos su Vojske Srbije“

„Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije ponos su Vojske Srbije“
16.10.2020. god.


Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije ponos su Vojske Srbije, a njihova obučenost i motivisanost za primer su svim pripadnicima vojske, ali i svim građanima Srbije, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon obilaska obuke pripadnika te brigade u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije


- Oni su opremljeni najmodernijim sredstvima. Oni su obučeni, ali iznad svega oni vole svoju zemlju i svoj poziv. Naređenjem vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića od 18. decembra 2019. godine, oni su postali brigada. Zapravo, oni su se samo vratili tamo gde im je uvek bilo mesto, u viši rang, među najboljima, zato što i jesu najbolji - rekao je ministar Vulin.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Srbija će nastaviti da ulaže u razvoj 72. brigade za specijalne operacije jer način na koji ona to vraća državi Srbiji vredi svakog ulaganja u nju, naglašava ministar odbrane i dodaje da je sa pripadnicima te brigade naša zemlja sigurna i mirna.

Tokom današnjeg obilaska, pripadnici 72. brigade za specijalne operacije prikazali su elemente fizičke obuke poput savlađivanja poligona i pešadijskih prepreka, kik boksa, realnog aikidoa, kao i segmente alpinističke, vatrene i taktičke obuke. Takođe, prikazan je deo naoružanja i vojne oprema koju pripadnici te brigade koriste za izvršavanje svojih zadataka.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Jedan od pripadnika bataljona za specijalne operacije Sokolovi, objašnjava da je u streljani za situaciona gađanja danas prikazano nekoliko segmenta vatrene obuke.

- Mogli ste da vidite kako pripadnici tima koriste naoružanje prilikom uništenja terorista u urbanoj sredini, pri upadu u prostorije. Cilj je bio da se jednovremeno upadne u prostoriju, eliminišu teroristi, a taoci ostanu nepovređeni. U drugom segmentu mogli ste da vidite kako pripadnici bataljona koriste zaklone koji se nalaze na bojištu, kako menjaju stavove i kako jedan drugog podržavaju u izvršenju vatrenih zadataka. Takođe, jedan od segmenata obuke bila je i situacija prilikom napada na štićenu ličnost.

Prema rečima jednog od pripadnika bataljona za specijalne operacije Grifoni, taktička obuka i taktičko uvežbavanje u tom bataljonu realizuju se svakodnevno.

- Današnji segment taktičke obuke konkretno se odnosio na borbu protiv terorista u ruralnoj sredini. Ova obuka neophodna je i bitna radi obuke novoprimljenih pripadnika, uvežbavanja starijih pripadnika i usaglašavanja svih pripadnika tima kao jedinstvene celine u radu.

Na kraju obilaska, u znak sećanja na ukazano poverenje, podršku i pomoć tokom proteklih godina, komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan, uručio je ministru Vulinu obeležja svih sastava te brigade i album sa fotografijama sa događaja brigade kojim je prisustvovao ministar odbrane.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Sankcije su nam zapravo pomogle da stanemo na noge. Želimo saradnju sa svetom, ali ne želimo da zavisimo od njega."


Predsednik Vladimir Putin naložio je Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da obavi  pregovore sa SAD o zaključenju ugovora o produženju Sporazuma o smanjenju ofanzivnog naoružanja.

Među spoljnopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskou razgovoru predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je doneta odluka da svi punoletni građani Srbije u maju dobiju 30 evra i po 30 evra u novembru.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je da je zadovoljan odzivom građana na vakcinaciju i naglasio da je bitno da se nose maske dok se čeka u redu...


Ministri spoljnih poslova grupe G7 osudili su hapšenje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. „Mi, ministri spoljnih poslo


Ostale novosti iz rubrike »