BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Episkop Joanikije: Sačuvajmo Sinjajevinu

Episkop Joanikije: Sačuvajmo Sinjajevinu
15.10.2020. god.
Budući da je od 19. do 23. oktobra 2020. zakazana vojna vježba na planini Sinjajevini koja će, ukoliko bude izvedena, ugroziti tu jedinstvenu prirodnu sredinu, obavezni smo dati najiskreniju podršku svima, od uglednih pojedinaca do poznatih udruženja, koji su se organizovali da zaštite ovu planinu. Oni su je sagledali kao neprocjenjivi biser u vijencu ljepote Crne Gore i zbog toga imaju neotuđivo pravo da je najodlučnije brane.


Planina koja je u središtu sazvežđa velikih i drevnih svetinja od manastira Morače, Dobrilovine, Svetih Arhanđela na Tari, do Podmalinskog i Bijele, i sama je sveta i blagoslovena, i ne smije se skrnaviti i trovati. Kroz cijelu našu prošlost ona je kao majka izobilno hranila pokoljenja naših predaka, bila pribježište i utočište mnogim borcima za slobodu kroz minule vjekove, bedem odbrane od neprijatelja naše otadžbine. Njene ljekovite trave, čist vazduh i vode, nezagađene livade i pašnjake treba po svaku cijenu sačuvati radi zdravlja i opstanka našeg i budućih naraštaja. Kontaminirati vojnim dejstvima i borbenim sredstvima ovu planinu koja po svom geografskom položaju predstavlja srce Crne Gore znači zagaditi i nju i najvažnije rijeke kod nas: Moraču, Taru, Komarnicu i Pivu, što je zločin sa nesagledivim posledicama po život i zdravlje ljudi.


Razumijevajući potrebe Vojske Crne Gore za obučavanje i osposobljavanje njenih pripadnika, ne možemo dozvoliti da se zbog toga zatruje ova planina i time životno ugrozi veliki broj porodica koje od nje žive. Da se time zada smrtni udarac razvoju stočarstva u Crnoj Gori, da se ova znamenita gora izbriše sa turističke mape i da se ponize svi oni koji Sinjajevinu sa njenim bogatstvima i živonosnim ljepotama doživljavaju kao svoj neotuđivi i nepovredivi zavičaj ma gdje se oni nalazili i živjeli. Veliki je broj već od ranije korištenih vojnih strelišta po Crnoj Gori koja nesumnjivo mogu podmiriti pomenute potrebe naše Vojske, a da se Sinjajevina ostavi na miru, da se ne truje i ne razara.

Radostan što je veliki broj pametnih i savjesnih ljudi i udruženja blagovremeno ukazao na opasnost od neprimjerenih vojnih planova sa Sinjajevinom, pridružujemo se svima koji je dosledno štite sa nadom da ćemo svi zajedno shvatiti njen značaj i zaštititi njenu ljepotu, pamćenja, znamenja i neprocjenjiva bogatstva.

S Božjim blagoslovom,
Episkop Budimljansko-nikšićki
 + Joanikije

Berane, 15. oktobar 2020.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Eparhija budimljansko-nikšićka/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kina pozdravlja sporazum Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o produženju Sporazuma o smanjenjeu strateškog ofanzivnog naoružanja, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Žao Lidžian na pres konferenciji.


Rusija računa da iskoristi pet godina na koliko će biti produžen Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju za pokretanje intenzivnog dijaloga sa SAD o budućoj kontroli naoružanja, izjavio je zamenik...

"Sankcije su nam zapravo pomogle da stanemo na noge. Želimo saradnju sa svetom, ali ne želimo da zavisimo od njega."


Predsednik Vladimir Putin naložio je Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da obavi  pregovore sa SAD o zaključenju ugovora o produženju Sporazuma o smanjenju ofanzivnog naoružanja.

Među spoljnopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskou razgovoru predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je doneta odluka da svi punoletni građani Srbije u maju dobiju 30 evra i po 30 evra u novembru.


Ostale novosti iz rubrike »