BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Nijedan sirijski militanat nije u Nagorno-Karabahu, oni u svojoj zemlji imaju šta da rade“ - Erdogan

RT: „Nijedan sirijski militanat nije u Nagorno-Karabahu, oni u svojoj zemlji imaju šta da rade“ - Erdogan
14.10.2020. god.


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je navode da su sirijski militanti raspoređeni da pomognu azerbejdžanskim ratnim naporima u osporavanom Nagorno-Karabahu, rekavši da su prezauzeti ratujući kod kuće.

"Mi nemamo takvu agendu," rekao je Erdogan u sredu na skupu vladajuće Stranke pravde i razvoja, odgovarajući „onima koji nas zovu da kažu `poslali ste mudžahedine iz Sirije` “.


"Imaju posla da rade u svojoj zemlji, ne bi išli tamo", insistirao je turski predsednik.

Prethodno je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da postoje „pouzdane informacije“ koje ukazuju na to da „sirijski džihadisti“ ulaze u region koristeći turski grad Gaziantep kao tranzitnu tačku. Kasnije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio „ozbiljnu zabrinutost“ zbog prisustva stranih boraca u „žarištu“, ali nije je naveo detalje.


Prema Erdoganu, i Rusija i Francuska nisu u poziciji da prozivaju Tursku.

„Toliko oružja dolazi iz Rusije, na isti način, toliko oružja dolazi iz Francuske, zašto ne biste razgovarali o njemu?“ naglasio je Erdogan.

Jermenija se u velikoj meri oslanjala na isporuke oružja iz Rusije, svog dugogodišnjeg saveznika u okviru Ugovora o kolektivnoj bezbednosti šest post-sovjetskih država. Moskva takođe ima vojnu bazu na jermenskom tlu kao deo uzajamnih bezbednosnih aranžmana. Francuska je tokom proteklih godina isporučila Jermeniji određeni broj pešadijskog i protivtenkovskog oružja.

Turska je negirala dovođenje sirijskih militanata u borbenu zonu, kao i njen bliski saveznik Azerbejdžan. Baku insistira da su njegove oružane snage angažovane u borbama protiv jermenskih snaga u enklavi u potpunosti popunjene kadrom i da im nije potrebno ljudstvo iz inostranstva.

Ankara je obećala nepokolebljivu podršku „bratskom“ Bakuu od samog početka sukoba 27. septembra. Turski zvaničnici takođe su više puta saopštili da će se višedecenijski sukob završiti tek kada Jermenija napusti „okupirane“ zemlje Nagorno-Karabaha.

Sporni region, uglavnom naseljen etničkim Jermenima, otcepio se od Azerbejdžana nakon raspada Sovjetskog Saveza. Nagorno-Karabah je ratovao u trogodišnjem ratu sa Azerbejdžanom početkom 1990-ih, sve dok 1994. godine u Moskvi nije potpisan veliki sporazum o prekidu vatre između zaraćenih strana.

Izvor: Vostok / RT

Čitajte više na Sukob u Nagorno-Karabahu - pregled situacije


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Erik De Castro / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Sankcije su nam zapravo pomogle da stanemo na noge. Želimo saradnju sa svetom, ali ne želimo da zavisimo od njega."


Predsednik Vladimir Putin naložio je Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da obavi  pregovore sa SAD o zaključenju ugovora o produženju Sporazuma o smanjenju ofanzivnog naoružanja.

Među spoljnopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskou razgovoru predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je doneta odluka da svi punoletni građani Srbije u maju dobiju 30 evra i po 30 evra u novembru.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je da je zadovoljan odzivom građana na vakcinaciju i naglasio da je bitno da se nose maske dok se čeka u redu...


Ministri spoljnih poslova grupe G7 osudili su hapšenje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. „Mi, ministri spoljnih poslo


Ostale novosti iz rubrike »