Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Moskva: Saopštenja američke strane o navodno postignutim sporazumima sa Rusijom o smanjenju ofanzivnog naoružanja besmislice i manipulacija

Moskva: Saopštenja američke strane o navodno postignutim sporazumima sa Rusijom o smanjenju ofanzivnog naoružanja besmislice i manipulacija
14.10.2020. god.


Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da su saopštenja američke strane o navodno postignutim nekakvim sporazumima sa Rusijom o smanjenju ofanzivnog naoružanja – besmislice i manipulacija.


„To su gluposti i besmislice“, rekao je Rjabkov, komentarišući saopštenje specijalnog izaslanika SAD Maršala Bilingslija, koji je pozvao Moskvu da „pokaže političku volju“ tako što će usvojiti sporazum o strateškom naoružanju.

„Imali smo mogućnosti da predočimo Sjedinjenim Državama te naše pristupe u različitim oblicima. Između ostalog, predali smo ih i na papiru. Prema tome, SAD nemaju nikakvog osnova da stvaraju iluzije i predstavljaju celu situaciju na nivou visoke dinamike, i to konstruktivne“, rekao je Rjabkov.

Moskvi je odavno poznat stav SAD o zamrzavanju nuklearnih arsenala, dodao je Rjabkov.

„Stav SAD u korist zamrzavanja (nuklearnih arsenala) odavno nam je poznat i za nas je neprihvatljiv. Ne zato što smo mi protiv zamrzavanja nego zato što se moramo kompleksno baviti problemima strateške stabilnosti“, istakao je ruski diplomata.

Rjabkov je dodao da SAD do izbora neće dobiti od Rusije bilo kakav sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju.

„Ako Amerikanci pre izbora moraju da izveste svoje pretpostavljene o nečemu o čemu su se navodno dogovorili sa Rusijom – to neće dobiti“, rekao je Rjabkov.

On je ranije demantovao navode medija o tome da bi SAD uskoro mogle da zaključe sa Rusijom okviran sporazum o kontroli naoružanja.

Specijalni predstavnik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli saopštio je da su SAD spremne da već sutra produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) sa Rusijom u zamenu za privremeno zamrzavanje nuklearnih arsenala dveju zemalja. On je dodao da „veruje da postoji načelni dogovor na najvišem nivou dveju Vlada“.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © TASS / Valeriй Šarifulin/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas, na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, avion sa milion doza vakcine protiv koronavirusa kineske kompanije „Sinofarm“.

U Ukrajini je na snagu stupila zakonska odredba „O obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog“, prema kojoj se čitav sektor usluga prebacuje na ukrajinski. Dakle, svi pr


Norveška je razočarana najavom Rusije o pokretanju procedura za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu i planira da sa ostalim učesnicima razgovara o mogućnosti očuvanja Sporazuma, izjavila je za...

  Senator Aleksej Puškov je na Tviteru saopštio ko se, prema njegovom mišljenju, najviše kaje zbog 


Francuska žali zbog namere Ruske Federacije da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu i nada se da će Moskva preispitati ovu odluku, rekao je portparol francuskog Ministarstva spoljnih...


Ostale novosti iz rubrike »