BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Uprkos neprestanom granatiranju, ekipa RT-a u gradu Hadrutu u Nagorno-Karabahu

12.10.2020. god.


Hadrut, grad za koji i Jermeni i Azerbejdžanci tvrde da ga drže pod svojom kontrolom i dalje trpi snažna granatiranja uprkos proglašenom prekidu vatre. Ekipa RT-a posetila je na kratko „najmanje sigurno“ mesto u Nagorno-Karabahu.

Hadrut je mali grad koji se nalazi na južnom delu fronta Nagorno-Karabaha. Prošle nedelje Baku je saopštio da je odbrana pala i da su azerbejdžanske snage preuzele kontrolu nad gradom. I Jermenija i Republika Nagorno-Karabah odbacile su tu tvrdnju.

Uprkos humanitarnom prekidu vatre koji su dogovorili Baku i Jerevan počev od subote, borbe i granatiranje Hadruta su nastavljene. Dopisnik RT-a na terenu Igor Ždanov nazvao ga je „najmanje sigurnim mestom u čitavom regionu“.

Ekipa RT je snimila automobile i zgrade očigledno oštećene u borbama, a ulice su potpuno puste. Meštani koji su pratili novinare nisu im dozvolili da ostanu na otvorenom duže od jednog minuta usred stalnog granatiranja. Ždanov je saopštio da su deo grada koji su uspeli da posete kontrolisali Jermeni.


Kako je opasnost rasla, novinari su bili primorani da pobegnu u podrum koji je služio kao privremeno sklonište. Zatim su morali trčati do svojih automobila i brzo napustiti Hadrut, dok su granate padale po tom području.

Na snimcima su se mogle videti i čuti eksplozije dok su se vozili planinskim putem.

Primirje uz posredovanje Rusije bilo je prvi diplomatski sporazum postignut otkako su 27. septembra započele borbe oko planinske enklave. Međutim, stvarne borbe nisu prestale, dok se Jermeni i Azerbejdžanci međusobno optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre.

Izvor: Vostok / RT

Čitajte više na Sukob u Nagorno-Karabahu - pregled situacije  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kina pozdravlja sporazum Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o produženju Sporazuma o smanjenjeu strateškog ofanzivnog naoružanja, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Žao Lidžian na pres konferenciji.


Rusija računa da iskoristi pet godina na koliko će biti produžen Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju za pokretanje intenzivnog dijaloga sa SAD o budućoj kontroli naoružanja, izjavio je zamenik...

"Sankcije su nam zapravo pomogle da stanemo na noge. Želimo saradnju sa svetom, ali ne želimo da zavisimo od njega."


Predsednik Vladimir Putin naložio je Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da obavi  pregovore sa SAD o zaključenju ugovora o produženju Sporazuma o smanjenju ofanzivnog naoružanja.

Među spoljnopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskou razgovoru predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je doneta odluka da svi punoletni građani Srbije u maju dobiju 30 evra i po 30 evra u novembru.


Ostale novosti iz rubrike »