Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Prekid vatre u Nagorno-Karabahu neće zameniti trajno rešenje - Turska

10.10.2020. god.


Prekid vatre između Azerbejdžana i Jermenije uz posredovanje Rusije ne može se smatrati rešenjem sukoba, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske, potvrđujući podršku Bakuu.

Obustava neprijateljstava u spornom regionu, koja je posredstvom Moskve posredovana preko noći, „važan je prvi korak“, ali „neće zameniti trajno rešenje“, saopštila je Ankara.


Turska će „nastaviti da stoji uz Azerbejdžan na bojnom polju i za pregovaračkim stolom“, dodaje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Turske.


Neprijateljstva u Nagorno-Karabahu, otcepljenom delu Azerbejdžana koji je podržala Jermenija, ponovo su zaživela 27. septembra. Svaka od zaraćenih strana optužila je drugu stranu za izazivanje eskalacije sukoba, koji su najveći od 1990-ih, kada su uglavnom etnički jermenski narod koji živi u Nagorno-Karabahu vodio dugotrajni rat protiv Azerbejdžana.

U petak je Rusija bila domaćin pregovora ministara spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije, koji su se složili da obustave sve vojne akcije počev od subote u podne po lokalnom vremenu. Prekid vatre najavljen je iz humanitarnih razloga kako bi se omogućila razmena zatvorenika i mrtvih.

Turska se posebno nije pridružila međunarodnim pozivima da se zaustave borbe, nego je umesto toga podržala Azerbejdžan, saopštivši da je u okviru njenih prava da pokuša da situaciju reši silom.

Izvor: Vostok / RT


Čitajte više na Sukob u Nagorno-Karabahu - pregled situacije  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Teheran je započeo svoju najnoviju ratnu igru duboko u iranskoj pustinji, predstavljajući rakete zemlja-vazduh i najsavremeniju tehnologiju bespilotnih letelica. U petak su se iz Ira


U utorak u Srbiju stiže još 250.000 doza ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da ta zemlja još uvijek nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu posljednji vlasnik stekao...


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas, na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, avion sa milion doza vakcine protiv koronavirusa kineske kompanije „Sinofarm“.


U Ukrajini je na snagu stupila zakonska odredba „O obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog“, prema kojoj se čitav sektor usluga prebacuje na ukrajinski. Dakle, svi pr


Ostale novosti iz rubrike »