Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Peskov: Pozivamo sve zemlje da učine sve kako bi ubedili suprotstavljene strane da prekinu vatru

Peskov: Pozivamo sve zemlje da učine sve kako bi ubedili suprotstavljene strane da prekinu vatru
29.09.2020. god.

Sve izjave o vojnoj podršci Jermeniji ili Azerbejdžanu dolivaju ulje na vatru u sukobu između ovih zemalja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Kremlj, pre svega, polazi od potrebe za što skorijim prekidom vatre i borbenih dejstava. Sve izjave o bilo kakvoj vojnoj podršci ili vojnim aktivnostima nedvosmisleno dolivaju ulje na vatru. Mi smo kategorički protiv toga i ne slažemo se sa takvom postavkom problema“, odgovorio Peskov na pitanje da li Kremlj razmatra mogućnost vojne podrške Jermeniji, na primer, preko ODKB-a.

Zaoštravanje sukoba u Nagorno-Karabahu je tema za duboku analizu i raspravu u okviru Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti, dodao je Peskov.

„Trenutna situacija, trenutna borbena dejstva na liniji dodira teme su za duboku analizu u okviru organizacije i, naravno, za moguću diskusiju u organizaciji. Što se ostalog tiče, uzdržaću se od bilo kakvih komentara, samo na osnovu toga što je ovo izuzetno osetljivo pitanje gde svi treba da budu apsolutno oprezni“, precizirao je portparol.

Peskov je dodao i da je Rusija u stalnom kontaktu sa Azerbejdžanom, Jermenijom i Turskom u vezi sa situacijom u Nagorno-Karabahu.

„Prikupljamo sve informacije o onome šta se dešava na liniji dodira. Pažljivo pratimo sve novosti, analiziramo situaciju i koristimo to znanje za formiranje našeg budućeg stava, određivanja daljih koraka zajedno sa našim partnerima u grupi OEBS-a“, objasnio je Peskov novinarima.

Rusija poziva partnerske zemlje, uključujući Tursku, da pomognu da se sukob između Jermenije i Azerbejdžana vrati u političko-diplomatske tokove, dodao je Peskov.

„Pozivamo sve zemlje, posebno naše partnere kao što je Turska, da učine sve kako bi ubedili suprotstavljene strane da prekinu vatru i vrate se na mirno rešenje ovog dugotrajnog sukoba političkim i diplomatskim sredstvima“, istakao je Peskov. 
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Natalья Seliverstova/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Istaknuti iranski nuklearni naučnik Mohsen Fahrizadeh teško je povređen u napadu ispred glavnog grada Teherana, nakon čega je podlegao u bolnici, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Irana. &


Mandatar Zdravko Krivokapić za potpredsjednika Vlade predložio je lidera GP URA Dritana Abazovića. Kandidat za ministra unutrašnjih poslova u novoj vladi je advokat Sergej Sekulović, dok je za ministarku...

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je koronavirusom trenutno zaraženo 2.340 zdravstvenih radnika, od kojih su 62 na bolničkom lečenju, dodavši da su to...


Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa novoimenovanim vršiocem dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arnoom Gujonom.

Rusija se može prizvati na duh „Mira“ (nekadašnja ruska kosmička stanica)  pokretanjem sopstvene orbitalne stanice posle 2024. godine, kao zamene za Međunaodnu kosmičku stanicu (MKS). Očekivalo se da će...


General Ruslan Homčak, komandant Oružanih snaga Ukrajine, rekao je da ne postoji „čisto vojno rešenje za povratak“ Donbasa.


Ostale novosti iz rubrike »