Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Pet razloga da posetite Puškinske gore gde je rođena ruska književnost

Pet razloga da posetite Puškinske gore gde je rođena ruska književnost
27.09.2020. god.


Tri plemićka imanja daleko u Pskovskoj oblasti verovatno nisu na spisku vaših turističkih destinacija, ali kladimo se da vam neće biti žao ni jednog minuta provedenog u ovom živopisnom kraju.

Aleksandar Puškin izvan Rusije možda nije toliko popularan kao Lav Tolstoj ili Fjodor Dostojevski, ali nema sumnje da je on Rusima omiljeni pesnik. Štaviše, svaki Rus sigurno napamet zna bar pet Puškinovih pesama! A ljubitelji književnosti rado posećuju mesta koja odišu Puškinovim talentom. Čak iako niste ljubitelj ruske poezije nećete ostati ravnodušni kada posetite ovo mesto. Evo pet razloga zbog kojih treba da vidite Puškinske gore, prenosi 
Russia beyond. 


1. Upoznaćete Aleksandra Pušikina – najvećeg ruskog pesnika svih vremena 

Orest Kiprenski „Portret A. S. Puškina“.

„Puškinske gore“ se nalaze 600 kilometara zapadno od Moskve. Naziv su dobile 1922. godine kada je ovo mesto pretvoreno u Puškinov muzej. On obuhvata tri plemićka imanja izvan grada – Mihajlovsko, Trigorsko i Petrovsko, a takođe Svjatogorski manastir gde je pesnik sahranjen.

Mihajlovsko je Puškinovo porodično imanje gde je on 1824. poslat u progonstvo. Tu je proveo dve godine dosađujući se, ali je ipak to bio najplodniji period pesnikovog stvaralaštva. Ovaj kraj mu je poslužio kao prototip za seoski ambijent u kojem je Evgenije Onjegin provodio dane u dokolici.

Mihajlovsko

Na Trigorskom imanju postoji čak i „Onjeginova klupa“, ambijent tipičan za glavnog junaka čuvenog romana u stihovima. Evgenije Onjegin je u romanu imao samo 25 godina, a život mu je već dosadio.

2. Uživaćete u živopisnoj ruskoj prirodi 

Mihajlovsko

Svako može postati pesnik ako se prošeta ovim krajem. Oči se odmaraju u zelenim brdima i udolinama sa stogovima sena, potocima i vetrenjačama. A tamo gde se spajaju nebo i zemlja počinje šuma.

Trigorsko

Sva tri imanja imaju ogromnu teritoriju sa parkovima, mostićima, klupama, ribnjacima i stoletnim drvećem.

3. Osetićete se kao plemić iz 19. veka 

Mihajlovsko

Mihajlovsko i Petrovsko imanje je Petar Veliki poklonio Puškinovom pradedi Abramu Ganibalu, sinu afričkog princa koji je dospeo u tursko ropstvo, a odatle uzet i predat Petru Velikom kao egzotičan poklon. Car Petar je bio kum na Abramovom krštenju u pravoslavnoj crkvi, dao je Afrikancu plemićko zvanje i obezbedio sjajno obrazovanje.

Petrovsko

Posle boljševičke revolucije 1917. godine meštani su spalili sva tri imanja. Današnja imanja su rekonstrukcije napravljene posle detaljnog proučavanja arhiva i opisa sačuvanih u pismima gostiju i zvaničnim dokumentima. Sav nameštaj na imanjima je iz 19. veka.

4. Uživaćete u „Puškinovim brdima“ Sergeja Dovlatova 

Kada je Dovlatovu zabranjeno da objavljuje svoja dela u Sovjetskom Savezu on je otišao na Puškinske gore i tamo dve godine radio kao kustos. U autobiografskim beleškama „Puškinova brda“ Dovlatov opisuje Puškinov kult u tom kraju i zanimljivosti vezane za kustose i turiste.

Budući emigrant sa gorkim humorom opisuje i svoj život. Nedavno je kućica u kojoj je Dovlatov živeo preuređena u njegov muzej.

5. Odsešćete u hotelu sa prijatnim ambijentom ili u tipičnom kampu iz sovjetskog perioda 

Sovjetski turistički centar

Iz Pskova (udaljenog otprilike 150 km) možete otići na jednodnevni izlet na Puškinske gore. Ali ako želite više da uživate na Puškinskim gorama onda je bolje da tamo bar jednom prenoćite.

Na sajtu Booking.com nudi se mnogo kuća koje izdaju meštani. Tu je i luksuzni hotel Arina, koji nosi ime Puškinove dadilje. Ona je zabavljala pesnika pričajući mu bajke, a on je kasnije, nadahnut tim pričama napisao svoje genijalne bajke za decu. I sam hotel izgleda kao jedno od imanja na Puškinskim gorama.

Književni hotel Arina R.

Druga varijanta je malo ekstremnija. To je sovjetski turistički centar koji decenijama prima goste. On možda nema tako luksuzne sobe ali je smešten na prostranom šumovitom području gde se može iznajmiti bicikl i raspaliti roštilj.

Aleksandra Guzeva, Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • Tretjakovska galerija, foto: Aleksandra Guzeva / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Iz Kine je stigao novi virus ali ovog puta - za računare.  


Ukidanje kontrole ruske vojske nad skladištima municije u Pridnjestrovlju preti ozbiljnim incidentima, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka Ministarskog saveta ODKB-a. Podsetio

Moramo da razvijemo sopstvene mehanizme plaćanja, nezavisne od Zapada, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući pretnje da će Belorusija biti isključe iz sistema SVIFT. &


Mandatar Zdravko Krivokapić sutra će u crnogorskom parlamentu obrazložiti program i personalni sastav nove Vlade, prenosi RTCG

Od petka, 4. decembra, stupaju na snagu nove mere – ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti, među kojima i tržni centri, moći će da rade samo do 17 sati...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 22.837 osoba, od kojih je 7.999 nalaza pozitivno na koronavirus.


Ostale novosti iz rubrike »