Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Lavrov: Neće biti iznenađenje ako Vašington počne da preti sankcijama svima ko sarađuje sa Iranom

Lavrov: Neće biti iznenađenje ako Vašington počne da preti sankcijama svima ko sarađuje sa Iranom
22.09.2020. god.


Neće biti iznenađenje ako Vašington počne da preti sankcijama svima ko sarađuje sa Iranom, ali moguće nove restrikcije će biti nelegalne i nezakonite, saopštio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov


„Neću biti iznenađen ako SAD nastave da prete sankcijama svima koji sarađuju sa Iranom na čvrstoj osnovi strogog poštovanja uslova Rezolucije 2231 Saveta bezbednosti UN, jer oni primenjuju sankcije širom sveta, ponekad bez ikakvog razloga“, rekao je šef ruske diplomatije u intervjuu za televiziju „Al Arabija“.

Odgovarajući na pitanje da li su ruske kompanije spremne da se suprotstave mogućim novim američkim sankcijama, Lavrov je istakao da ne zna da li će strane kompanije morati da se povinuju sankcijama.

„Jedno je jasno – jednostrane sankcije su nelegalne i nezakonite“, naglasio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, SAD su izgubile osećaj za diplomatiju, a u njenom arsenalu su ostali samo ultimatumi i sankcije.

Lavrov je podsetio da „ne postoji nešto kao što je embargo na oružje Iranu“, već posebni režim prema kome isporuke oružja u i iz Irana razmatra SB UN.

Ministar je istakao da će 18. oktobra ove godine taj režim snabdevanja Irana biti obustavljen, a SAD ne mogu uticati na to, jer su napustile Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, koji je, između ostalog, regulisao i to pitanje.

„Ne postoji embargo i neće biti nikakvih ograničenja nakon isteka roka koji je odredio SB UN“, pojasnio je ministar.

Međutim, prema njegovim rečima, SAD „iznose mnoge čudne stvari“, i iznose zahteve partnerima.

„I ako njihovi partneri kažu da ne mogu tako postupiti, traže da porazgovaraju o iznetom pitanju, oni ne pristaju. Postavljaju ultimatum, određuju rokove i uvode sankcije“, rekao je Lavrov.

On je istakao da su SAD „uvek imale izvrsne stručnjake“, ali sada su„nažalost, Amerikanci izgubili talenat za diplomatiju“.

On je dodao da je svima osim SAD sada očigledno da sankcije SB UN protiv Irana trenutno ne mogu biti obnovljene.

„Svi, osim SAD, smatraju da ne postoji mehanizam za obnavljanje sankcija. To je bila tema razgovora u Savetu bezbednosti UN i 13 od 15 članova SB UN jasno ukazuju da ne postoji zakoniti, politički, ili moralni razlog za nešto poput obnavljanja sankcija. Sve suprotne tvrdnje nemaju pravnu snagu. To je procena svih članova SB UN, osim SAD i još nekoga“, rekao je Lavrov.
 
„Formalno su izašli iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana. U rezoluciji 2231 SB UN se navodi da bilo kakvi koraci o obnavljanju sankcionog režima može inicirati član Zajedničkog plana, što SAD više nisu“, rezimirao je Lavrov.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vitaliй Belousov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Iz Kine je stigao novi virus ali ovog puta - za računare.  


Ukidanje kontrole ruske vojske nad skladištima municije u Pridnjestrovlju preti ozbiljnim incidentima, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka Ministarskog saveta ODKB-a. Podsetio

Moramo da razvijemo sopstvene mehanizme plaćanja, nezavisne od Zapada, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući pretnje da će Belorusija biti isključe iz sistema SVIFT. &


Mandatar Zdravko Krivokapić sutra će u crnogorskom parlamentu obrazložiti program i personalni sastav nove Vlade, prenosi RTCG

Od petka, 4. decembra, stupaju na snagu nove mere – ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti, među kojima i tržni centri, moći će da rade samo do 17 sati...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 22.837 osoba, od kojih je 7.999 nalaza pozitivno na koronavirus.


Ostale novosti iz rubrike »