Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Erdogan zapretio da će prekinuti diplomatske veze s UAE-om i zatvoriti tursku ambasadu zbog dogovora o normalizaciji odnosa s Izraelom

RT: Erdogan zapretio da će prekinuti diplomatske veze s UAE-om i zatvoriti tursku ambasadu zbog dogovora o normalizaciji odnosa s Izraelom
14.08.2020. god.


Turski predsednik Redžep Taip Erdogan rekao je da razmišlja o prekidu svih diplomatskih veza s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) nakon što je zalivska država saopštila o sporazumu kojim će uspostaviti formalne odnose s Izraelom.

Erdogan je oštro kritikovao UAE zbog sporazuma sa Izraelom, jer se većina arapskih država istorijski suzdržavala od održavanja formalnih diplomatskih odnosa s Tel Avivom, u znak protesta protiv okupacije Zapadne obale.

"Dali smo uputstva ministru spoljnih poslova. Prekid diplomatskih odnosa s Abu Dabijem može biti jedan od koraka, kao i opoziv našeg ambasadora, jer stojimo uzu palestinski narod."

 

 


U četvrtak su UAE objavili da su pristali da uspostave diplomatske odnose sa Izraelom u zamenu za obustavu plana od strane Tel Aviva da anektira deo Zapadne obale. Ranije su diplomatski odnosi s Izraelom imali samo Egipat i Jordan među arapskim zemljama.

Sporazum su pozdravili SAD i Izrael, ali palestinska uprava je žestoko odbacila plan.

Erdogan i njegova vlada su glasni kritičari izraelskog tretmana Palestinaca tokom niza godina. Ubrzo nakon što je objavljen sporazum između UAE i Izraela, Ministarstvo spoljnih poslova Turske je saopštilo da „istorija i savest naroda u regionu neće zaboraviti i nikada neće oprostiti ovo licemerno ponašanje UAE, izdajući palestinsko pitanje radi svojih uskih interesa“.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je pohvalio sporazum s Abu Dabijem kao „najveći napredak ka miru između Izraela i arapskog sveta u poslednjih 26 godina“.

Potvrdio je da će Izrael odložiti planiranu aneksiju Zapadne obale, ali je rekao da ta opcija "ostaje na stolu".


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Mohamad Torokman / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Zbog velikog broja lažnih vesti na društvenim mrežama, Twitter se odlučio da natera korisnike da pročitaju članke i likove sa vestima pre nego ih podele.    Za sada će ova


Na poziv gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača, Slobodan Branković, direktor Srpskog atletskog saveza posetio je ovaj grad kako bi sa predstavnicima Gradske uprave, Sportskog saveza i ruk

 U Medijskom skloništu u Vranju održana  je promocija knjige „Oči u oči sa političkom korupci


 Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević (SNS) izabrana je danas za Predsednicu Skupštinskog odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Peking je saopštio da će preduzeti odgovarajuće mere u znak odmazde protiv odluke Vašingtona da prisili nekoliko kineskih novinskih organizacija da se registruju kao strane misije koje deluju u...


Turska može poslati svoje vojnike u Karabah, ako Azerbejdžan to zatraži, izjavio je potpredsednik Turske Fuat Oktaj u intervjuu Si-En-En Turk.


Ostale novosti iz rubrike »