Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Odbrana generala Ratka Mladića očekuje da Haški tribunal prolongira iznošenje usmene žalbe odbrane na prvostepenu presudu

Odbrana generala Ratka Mladića očekuje da Haški tribunal prolongira iznošenje usmene žalbe odbrane na prvostepenu presudu
13.08.2020. god.
Odbrana generala Ratka Mladića očekuje da Haški tribunal prolongira iznošenje usmene žalbe odbrane na prvostepenu presudu, zakazano za 24. i 25. avgust, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, rekao je danas Darko Mladić, sin generala Mladića.


Darko Mladić je istakao da odbrana i porodica očekuju i da Haški tribunal dozvoli međunarodnom timu ljekara da posjeti i pregleda njegovog oca.


- Očekujemo prvo da Vijeće usvoji našu žalbu i da se 24. i 25. avgusta uopšte ne desi, odnosno da se prolongira ta usmena žalba pošto nije utvrđeno da li je general Mladić procesno sposoban i drugo, jer ne postoje elementarni i pravni uslovi da se suđenje nastavi - rekao je on za televiziju Hepi, prenosi SRNA

Darko Mladić je istakao da porodica i odbrana očekuju i da dobiju rješenje u kome će Haški sud da naloži da se omogući da medicinski tim što prije dođe i utvrdi procesnu sposobnost generala Mladića.

- Imamo tim koji je sastavljen od međunarodnih, veoma referentnih ljekara koji su već ozbiljno i stručno kritikovali rad medicinske službe /Haškog suda/ i gdje su naveli u nizu tačaka gde se sve krši /pravo na/ liječenje generala Mladića - rekao je generalov sin.

Prema njegovim riječima, zdravstveno stanje njegovog oca samo treba da se "evidentira".

- Mi ne tražimo ništa osim da ti referentni ljekari urade svoj posao i ne vidimo ništa loše u tome jer smatramo da bi to bila i pomoć medicinskom timu /Haškog tribunala/ koji ne bi branio da dođu /međunarodni ljekari/ i ne bi se suprotstavljali toliko kada ne bi imali šta da kriju - istakao je Mladić.

On je napomenuo i da su u Haškom tribunalu mjere koje su bile uvedene zbog virusa korona "sada olabavljene".

Mladić je rekao da njegovog oca može da posjeti frizer i tehničko osoblje u vezi sa komunikacijama, ali ne i međunarodni tim ljekara i upitao zašto je tako.

On je naveo da je odbrana tražila da usmeno izošenje žalbi krajem avgusta bude odgođeno jer nema pravnih i tehničkih mogućnosti da se održi niti general Ratko Mladić može da se priprema sa advokatom.

Darko Mladić je rekao da nikada nijedan predmet tog nivoa u Haškom tribunalu nije vođen potpuno virtuelno.

On je podsjetio i da je odbrana pokrenula pitanje procesne sposobnosti generala Mladića, te kritikovao medicinskog oficira iz Haškog suda.

- Glavni medicinski oficir koji je sastavio /raniji/ izveštaj umjesto ljekarskih tema iznosi svoje stavove i mišljenje, što apsolutno nije njegov posao...i medicinski izvšetaj ne odgovrara stvaranom stanju niti onome šta on /general Ratko Mladić/ govori kako se osjeća - rekao je Mladić.

On je ponovio da njegovog oca u Haškom tribunalu apsolutno neadekvatno liječe i predstavljaju da je dovoljno zdrav da bi mu se sudilo.

- Mi smatramo da je on životno ugrožen i smatramo da nije sposoban za suđenje - rekao je Darko Mladić.

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor, zakazana je za 24. i 25. avgust.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Frontal.srb/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U jeku predsedničke kampanje u SAD - izbori su, podsetimo, 3. novembra - stiže i vest da se na meti hakera našao i sam Predsednik SAD Donald Tramp.   Naime, Holandski...


Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević (SNS) najavila je formiranje novog Ministarstva u novoj Vladi Srbije.  

Moskovski istraživački institut uključen u razvoj raketa sistema PVO S-300 stavljen je na crnu listu Ministarstva finansija SAD zbog navodnih „veza“ sa malverom koji se koristi „protiv američkih partnera...


Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je 85 odsto novozaraženih u poslednjih nedelju dana u starosnoj grupi do...

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 8.209 osoba, od kojih je 579 nalaza pozitivno na koronavirus.


Vojno zdravstvo je dalo, i daje ogroman doprinos u borbi protiv kovida, ali ne bi bilo tako spremno i uspešno da na njegovom razvoju i jačanju nismo radili svih...


Ostale novosti iz rubrike »