Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Inžinjerija Vojske Srbije obnovljena u skladu sa najvišim standardima

Inžinjerija Vojske Srbije obnovljena u skladu sa najvišim standardima
13.08.2020. god.

Inžinjerija Vojske Srbije obnovljena je u skladu sa najvišim standardima, a naši inženjerci u potpunosti su osposobljeni i spremni da se u kratkom roku angažuju na bilo kojem zadatku i kada je potrebna pomoć građanima Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Zahvaljujući velikim ulaganjima Ministarstva odbrane i donaciji Narodne Republike Kine, inžinjerijske jedinice Vojske Srbije opremljene su savremenim sredstvima, pre svega inžinjerijskim mašinama, kamionima, sistemima za mehanizovani rad u oblasti zaprečavanja i savlađivanja prepreka, koje pripadnicima Vojske Srbije omogućavaju efikasije i bezbednije izvršavanje zadataka u okviru sve tri misije vojske.


Inžinjerijska sredstva koja je Vojsci Srbije donirala Narodna Republika Kina u mnogome su unapredila operativne sposobnosti Kopnene vojske u realizaciji inžinjerijskih i protivinžinjerijskih dejstava. Ova sredstva na terenu su se pokazala kao izuzetno kvalitetna i pouzdana, sa dobrim upotrebnim karakteristikama.

Među 40 dobijenih sredstava iz Narodne Republike Kine nalaze se i samohodne inžinjerijske mašine (motorni grejderi, dozeri guseničari, dozeri točkaši, valjci), transportna sredstava (vučni vozovi, samoistovarivači, auto-cisterne za vodu, auto-cisterna za gorivo), sredstva integralnog transporta (viljuškari) i specijalna vozila (sanitetska i vatrogasna), koja su već uveliko našla primenu u otklanjanja posledica tehničkih i elementarnih nepogoda i pomoći ugroženom stanovništvu naše zemlje.

Izvršenje zadataka u sve tri misije Vojske Srbije, bilo u miru ili ratu, ne može se zamisliti bez učešća inžinjerije, koja svoju vrednost pokazuju onda kada je najteže. Brojni su primeri kada su inžinjerijske jedinice Vojske Srbije prve pritekle u pomoć stanovništvu pogođenom poplavama, zemljotresom, klizištima, požarom i drugim prirodnim katastrofama.

Osim opremljenosti sredstvima, osnov za uspešno izvršenje zadataka predstavljaju obučenost i osposobljenost kadra, a pripadnici Vojske Srbije su i u ovoj godini dokazali svoju spremnost da se nose sa najsloženijim vremenskim i zemljišnim uslovima, kako bi pomogli stanovništvu gde god i kad god je to potrebno.

Nakon vremenskih nepogoda koje su krajem juna ove godine zadesile gotovo celu Srbiju i nanele velike materijalne štete, pripadnici Vojske Srbije pružili su pomoć ugroženom stanovništvu u Arilju, Blacu, Prokuplju, Kruševcu, Kraljevu, Trsteniku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici i Malom Zvorniku.


U navedenim mestima pripadnici Vojske Srbije bili su angažovani na sanaciji rečnih korita, popravci i uređenju oštećenih puteva, izgradnji i rekonstrukciji bedema oko plavnih reka, zaustavljanju i nasipanju klizišta, postavljanju mostova koji su meštanima odsečenih sela omogućili povezivanje sa gradom, kao i sanaciji štete na privatnim posedima. U mestima gde je zbog radova na sanaciji štete na cevovodu i vodovodnoj infrastrukturi došlo do nestašice vode, Vojska Srbije obezbedila je auto-cisterne sa pijaćom vodom.

Kao i mnogo puta do sada, inžinjerijske radne grupe učinile su sve da se na teritoriji ugroženih opština život što pre normalizuje i pokazale da je Vojska Srbije uvek uz svoj narod, spremna da pruži svu neophodnu pomoć angažovanjem ljudstva i sve raspoložive mehanizacije.Zahvaljujući radu inžinjerijskih jedinica i novim inženjerskim mašinama nabavljenim poslednjih nekoliko godina, pripadnici Vojske Srbije su ove godine, u okviru Vojnog kompleksa „Međa“, dobili uređenu stazu za tenkovski biatlon, osmišljenu i prilagođenu modelu poligona prema nacrtu dobijenom od strane Oružanih snaga Ruske Federacije, tako da se tenkovske posade Kopnene vojske u budućnosti mogu u što realnijim uslovima pripremati za takmičenja u tenkovskom biatlonu.

Osim staze na poligonu „Međa“ izgrađen je i zaštitni bedem ka selu Međa, zahvaljujući kojem su se na poligonu stekli uslovi za izvođenje gađanja umetnutim cevima artiljerijskih, oklopnih i mehanizovanih jedinica.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Bivši predsednik Bolivije, Evo Morales je saopštio nameru da se vrati u zemlju nakon što je njegov socijalistički saveznik Luis Arke obezbedio pobedu na predsedničkim izborima. Govoreći toko


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


  Peking je negirao izveštaje da su zvaničnici više puta upozoravali da će uhapsiti američke građane kao odgovor na pritvaranje kineskih naučnika u SAD-u, kritikujući Vašington zbog "represije" nad kineskim...

Predsednik Vladimir Putin smatra da su UN „bezalternativna“ globalna struktura, te da se zalaže za jačanje njihove koordinacione uloge. Šef države obratio se pozdravnim govorom učesnicima svečanosti posvećene 75....


Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...


Ostale novosti iz rubrike »