Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

„Rusija ne može da ignoriše pojavu dodatnih raketnih rizika za svoju teritoriju“

„Rusija ne može da ignoriše pojavu dodatnih raketnih rizika za svoju teritoriju“
03.08.2020. god.


Moskva će odmah odgovoriti na postavljanje američkih nuklearnih i nenuklearnih raketa u bilo kom regionu, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije povodom godišnjice jednostranog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.


Ministarstvo ističe da su potezi Sjedinjenih Američkih Država doveli do toga da „jednostavno nema nikakvih ograničenja za rakete srednjeg i kratkog dometa koje se lansiraju sa kopna, a višestruko su porasle pretnje globalnoj bezbednosti i stabilnosti“.

„Nakon povlačenja iz Sporazuma, Vašington je odmah krenuo putem što skorijeg završetka stvaranja raketnih sredstava koja su ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa. Obavljene su raketne probe, koje su u potpunosti potvrdile ispravnost višegodišnjih ruskih žalbi da Vašington treba da poštuje Sporazum. Američka strana objavila je da namerava da u najskorije vreme postavi perspektivna raketna naoružanja – pre svega u Azijsko-pacifičkoj regiji. Njihova pojava nije isključena ni u Evropi“, ističe se u komentaru.

Ministarstvo navodi da je očigledno da će raspoređivanje američkih kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u raznim delovima sveta „ozbiljno narušiti regionalnu i globalnu bezbednost i izazvati opasnu novu rundu trke u naoružanju“.

„Rusija ne može da ignoriše pojavu dodatnih raketnih rizika za svoju teritoriju, koji će za nas imati strateška svojstva. Ovo će zahtevati hitno reagovanje, bez obzira na to kakve će biti američke rakete – nuklearne ili nenuklearne“, navodi se u saopštenju.

Moskva otvorena za dijalog o jačanju međunarodne bezbednosti
Uprkos potezima Vašingtona, Moskva ostaje otvorena za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama radi jačanja strateške stabilnosti i međunarodne bezbednosti.

„Pre godinu dana prestao je da važi Sporazum o likvidaciji raketa nakon jednostranog povlačenja SAD iz njega. I dalje smatramo da je Vašington napravio ozbiljnu grešku. Uprkos činjenici da Sporazum nije bio idealan u savremenim uslovima bezbednosti, on je nesumnjivo nastavljao da pomaže obezbeđivanje predvidljivosti i uzdržanosti u nuklearno-raketnoj oblasti“, ističe Ministarstvo spoljnih poslova.

Žalosno je to „na koji način su se Amerikanci rešili sporazuma koji im je postao nepotreban“, dodaje se u komentaru.

Takođe se podseća da su „da bi opravdale svoje destruktivne akcije u očima svetske zajednice, Sjedinjene Američke Države organizovale propagandnu kampanju zasnovanu na apsolutno neosnovanim optužbama protiv Moskve“. Umesto profesionalne analize suprotstavljenih tvrdnji koje je predložila ruska strana, američka strana iznela je neprihvatljivi ultimatum.

"Odbačeni su realistični raspleti koje je pripremila ruska strana za rešavanje postojećih zabrinutosti na osnovu mera međusobne transparentnosti. Time su Sjedinjene Američke Države, blokirajući moguće puteve za rešavanje problema, namerno dovele do raskida Sporazuma.“

„Uvereni smo da je jedini razuman i sa svih gledišta opravdan dalji korak zajednička potraga za obostrano prihvatljivim rešenjem trenutne situacije političkim i diplomatskim metodama. Rusija ostaje otvorena za ravnopravan i konstruktivan rad na vraćanju poverenja i jačanju međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti. Nadamo se da će američka strana pokazati sličan interes i odgovornost“, zaključilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Ю. Levяnt/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Bivši predsednik Bolivije, Evo Morales je saopštio nameru da se vrati u zemlju nakon što je njegov socijalistički saveznik Luis Arke obezbedio pobedu na predsedničkim izborima. Govoreći toko


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


  Peking je negirao izveštaje da su zvaničnici više puta upozoravali da će uhapsiti američke građane kao odgovor na pritvaranje kineskih naučnika u SAD-u, kritikujući Vašington zbog "represije" nad kineskim...

Predsednik Vladimir Putin smatra da su UN „bezalternativna“ globalna struktura, te da se zalaže za jačanje njihove koordinacione uloge. Šef države obratio se pozdravnim govorom učesnicima svečanosti posvećene 75....


Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...


Ostale novosti iz rubrike »