Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Zašto SAD optužuju Rusiju i Kinu za rapoređivanje oružja u kosmosu

RT: Zašto SAD optužuju Rusiju i Kinu za rapoređivanje oružja u kosmosu
31.07.2020. god.


Vašington je izneo zapanjujuće optužbe da su Rusija i Kina „već pretvorile kosmos u domen borbenih sukoba“, ali ono što se zaista događa je da SAD pokušavaju odvratiti pažnju od svoje kontroverzne kosmičke militarizacije.

Postoji takođe niz događaja koji odražavaju sve više histerično neprijateljstvo Vašingtona prema Rusiji i Kini u kojem se svi događaji doživljavaju kroz opsesivno američko sočivo „hibridnog ratovanja“.


Dodatni faktor je pojačan napor SAD-a da se Kina uključi u razgovore o kontroli naoružanja sa Rusijom, koji su nastavljeni ove nedelje.


Tvrdnje koje je protiv Rusije i Kine izneo Kristopf Ford, izaslanik Stejt departmenta za kontrolu oružja, dolazi u pozadini saopštenja američkog predsednika Donalda Trampa koji je najavio formiranje nove Komande kosmičkih snaga ranije ove godine. Taj potez Trampove administracije je šamar u lice višedecenijskim zalaganjima u Ujedinjenim nacijama od strane Rusije i Kine da se oružje ne razmešta u kosmosu.


Sporazum UN-a o kosmosu iz 1967. zabranjuje raspoređivanje oružja u spoljnoj atmosferi. Stoga su obnovljeni napori SAD-a putem Komande kosmičkih snaga očigledno ilegalni. Saopštenja iz Vašingtona da su Moskva i Peking pretvorili kosmos u domen borbenih sukoba okrenule su stvarnost naglavačke.


Karl Grosman, profesor na Državnom univerzitetu u Njujorku koji je opširno pisao o toj temi, navodi da su se Rusija i Kina dosljedno zalagale za širenje postojećeg sporazuma UN-a za zabranu ne samo postavljanja oružja za masovno uništenje, već i za zabranu bilo kakvog oružja u kosmosu.


„Sjedinjene Države su više puta glasale protiv ovog napora, u osnovi stavljajući veto u UN-u“, rekao je Grosman.

Stoga se činilo da su američke tvrdnje motivisane potrebom da se prikrije vlastita kontroverzna militarizacija „krajnjih granica“.

SAD i Velika Britanija su 
15. jula optužile Rusiju za testiranje protivsatelitskog oružja u kosmosu. Moskva je to demantovala, saopštivši da je izvela satelitski „inspekcijski nadzor“ u orbiti drugog svog satelita. Američka komanda kosmičkih snaga je priznala da je to bio "nedestruktivni događaj", ali je, ipak, ustvrdila da je to bio pokušaj Rusije da u kosmos ubaci "metak".

„Inspecija satelita“ može, naravno, biti eufemizam za sticanje kapaciteta za špijuniranje kosmičkih letelica drugih zemalja. SAD su, kako se izveštava, uključene u razvoj iste vrste nadzornih aktivnosti nad stranim satelitima. Ali što Amerikanci optužuju Rusiju za testiranje kosmičkog „protivsatelitskog oružja“, čini se provokativnim potezom.


Istaknuto je da je izveštaj o navodnom ruskom testiranju naoružanja usledio odmah zvučnim saopštenjima o uspostavljanju američkih kosmičkih snage „radi odvraćanja od agresije i odbrane nacije“.


Grosman navodi: "Nove američke kosmičke snage, rekao bih očajnički, pokušavaju da se opravdaju, pa i time opravdavaju svoje postupke navodeći da je Rusija sprovela protivsatelitsko probno oružje, te to treba shvatiti u tom kontekstu."


Ali ima više toga u redosledu događaja. Prošle nedelje, 23. jula, Kina je lansirala svoj prvi rover za istraživanje Marsa. Ako misija uspe i rover sleti na Crvenu planetu za sedam meseci, to će za Kinu biti probojno dostignuće, što će zemlju staviti u rang sa SAD-om u kosmičkom istraživanju. Kinesko lansiranje usledilo je nedelju dana pre nego što je NASA lansirala svoj novi rover na Mars koji bi trebalo da stigne na planetu u februaru otprilike u isto vreme kada i kineski.

Međutim, u sadašnjem kontekstu burnih optužbi protiv Rusije i Kine da vode „hibridni rat“, uključujući sve, od „uplitanja u izbore do podrivanja američke demokratije“ do „izazivanja pandemije virusa za uništavanje američkog kapitalizma“, nije teško videti kako se u mislima Vašingtona događaji u kosmosu tumače kao još hibridnije ratovanje. Američka paranoja jednostavno je vanzemaljska.


Drugi važan faktor u nizu je nastavak pregovora o kontroli oružja ove nedelje u Beču između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Ovi pregovori imaju za cilj produženje novog sporazuma START koji ograničava strateško oružje. Vašington vrši pritisak na rusku stranu da nagovori Kinu da se pridruži novom trilateralnom sporazumu o kontroli oružja. Američki državni sekretar Majk Pompeo priznao je u nedavnom govoru da Vašington traži pomoć Rusije u suzbijanju nuklearnog arsenala Kine. Moskva je navela da takav trilateralni sporazum sa Kinom, s obzirom na njen relativno mali arsenal, u ovoj fazi nije relevantan u bilateralnim pregovorima između SAD-a i Rusije o novom sporazumu.

SAD su upozorile da će na pregovorima o kontroli oružja ove nedelje u Beču pokrenuti pitanje navodnog ruskog protivsatelitskog oružja.

Izgleda da SAD koriste tvrdnje o raspoređivanju oružja u kosmos ne samo da bi odvratile pažnju od sopstvenog nezakonitog programa, već i da bi podrivale Rusiju u pregovorima o oružju kao način da izvrše pritisak na Moskvu da zadovolji sveobuhvatne zahteve Vašingtona u vezi s Kinom.

Međutim, to ne važi za uspešan sporazum o kontroli naoružanja ili za globalnu bezbednost.

Finian Kaningen
Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Getty Images / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sovjetski Savez je početkom 50-tih godina započeo projektovanje strateškog bombardera na atomski pogon. Projekat je bio u stanju da potpuno izmeni oblik svetske avijacije, ali nije bio doveden do...


Obavještavamo svu crkvenu punoću i zainteresovanu javnost da je Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, nakon upokojenja mitropolita Amfilohija, na svojoj današnjoj telefonskoj sjednici, za administratora upražnjene Eparhije crn...


Vijest o smrti visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija kao gromoglasna truba odjeknula je ne samo u Crnoj Gori i Srbskoj Pravoslavnoj Crkvi neko u cijelom svijetu. Ljubav i poštovanje koje je...

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Oleg Siromolotov izjavio je da je Rusija u više navrata upozoravala Francusku na opasnost od terorista koji su sa Severnog Kavkaza migrirali u Francusku,...


Od bajkovitog Bajkala za koji zna ceo svet do potpuno nepoznatih nepristupačnih mesta sa pejzažima nestvarne lepote. Izabrali smo za vas dvadeset čuda prirode koja krase Rusiju, piše ...


Ostale novosti iz rubrike »