Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Smanjuje se broj osoba čija klinička slika zahteva hospitalizaciju

Smanjuje se broj osoba čija klinička slika zahteva hospitalizaciju
26.07.2020. god.


Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je u poslednja 24 časa zabeležen najveći do sada broj laboratorijski potvrđenih slučajeva koronavirusa, ali da neki drugi pokazatelji ukazuju na to da ima mesta za blagi optimizam.


Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 istakla da se poslednjih dana smanjuje broj osoba čija klinička slika zahteva hospitalizaciju, kao i ukupan broj pregleda u kovid ambulantama.

Ona je kao primer navela da je u poslednja 24 časa u kovid ambulantama u Beogradu obavljeno nešto manje od 2.000 pregleda, dok je prosek u prethodnim danima bio 2.700.

Prema njenim rečima, Beograd je i dalje najveće žarište kada je u pitanju apsolutan broj potvrđenih slučajeva, dok je na drugom mestu Kragujevac, a na trećem Novi Sad.

Kisić Tepavčević je ukazala na to da je u poslednja 24 časa najveća stopa obolevanja u Kragujevcu, uz napomenu da su značajna i žarišta Šabac i Kraljevo u kojima se intenzivno prati epidemiološka situacija, a lokalni krizni štabovi po potrebi donose ili koriguju odluke u cilju suzbijanja širenja epidemije.

Ona je prenela da je od poslednjeg preseka preminulo još osam osoba, pri čemu je prosečna starost umrlih 69 godina, a reč je o šest muškaraca i dve žene.

Zamenica direktora “Batuta” je navela i podatak da je ukupno 690 zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom, od kojih je 72 hospitalizovano.

Smanjuje se broj osoba čija klinička slika zahteva hospitalizaciju
 
Takođe, Kisić Tepavčević je rekla da se mortalitet održava na istom nivou od početka epidemije, i dodala da sada zbog intenzivnijeg prenošenja imamo veći broj potvrđenih slučajeva.

Prema njenim rečima, u bolnicama su sada osobe koje imaju srednje tešku i tešku pneumoniju, za razliku od prve faze kada su svi zaraženi bili hospitalizovani.

Ona je ukazala na to da je sada daleko veći broj inficiranih, ali da je tako i u čitavoj Evropi i svetu.

Bez obzira na veliki broj nepoznanica vezanih za ovaj virus, zna se tačno kako može da se spreči infekcija, naglasila je ona i ponovila da fizička distanca sprečava prenošenje virusa.

Moramo da preduzmemo sve što sprečava prenošenje, a to je da peremo ruke, nosimo maske i poštujemo fizičku distancu. To je jedini način da sprečimo infekciju, poručila je Kisić Tepavčević.

Ona je, odgovarajući na pitanje o studiji o imunitetu stanovništva, navela da je pilot istraživanje pokazalo da je stepen kolektivnog imuniteta sedam odsto.

Prema njenim rečima, studija je i dalje u toku i čim budu gotovi preliminarni rezultati, javnost će o tome biti obaveštena.

Virusolog Srđa Janković je ukazao na to da je, iako još nema rezultata studije, zaključak da smo jako daleko od praga kolektivnog imuniteta.

Naša strategija ne podrazumeva da će epidemija u ovoj fazi moći da se uspori time što se dovoljan broj ljudi prokužio, objasnio je Janković.

Infektolog Mijomir Pelemiš naveo je da u beogradskim bolicama više nema problema sa nedostatkom mesta i da se oboleli iz glavnog grada više ne šalju u unutrašnjost.

On je upozorio na to da svi uzrasti mogu da obole od ove bolesti, ali da je ishod različit i naveo podatak da je trenutno u KBC „Dragiša Mišović“ hospitalizovano 12 dece i šest majki.

Pelemiš je rekao da je u Nišu hospitalizovano šestoro dece, a u Šapcu troje , uz napomenu da su svi dobro, ali da je to dokaz da moramo da čuvamo i decu jer i ona mogu da se zaraze.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Tanjug / srbija.gov.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U jeku predsedničke kampanje u SAD - izbori su, podsetimo, 3. novembra - stiže i vest da se na meti hakera našao i sam Predsednik SAD Donald Tramp.   Naime, Holandski...


Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević (SNS) najavila je formiranje novog Ministarstva u novoj Vladi Srbije.  

Moskovski istraživački institut uključen u razvoj raketa sistema PVO S-300 stavljen je na crnu listu Ministarstva finansija SAD zbog navodnih „veza“ sa malverom koji se koristi „protiv američkih partnera...


Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je 85 odsto novozaraženih u poslednjih nedelju dana u starosnoj grupi do...

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 8.209 osoba, od kojih je 579 nalaza pozitivno na koronavirus.


Vojno zdravstvo je dalo, i daje ogroman doprinos u borbi protiv kovida, ali ne bi bilo tako spremno i uspešno da na njegovom razvoju i jačanju nismo radili svih...


Ostale novosti iz rubrike »