Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Kim Džong Un proglasio vanredno stanje i stavio grad Kaesong u karantin zbog prvog sumnjivog slučaja koronavirusa

RT: Kim Džong Un proglasio vanredno stanje i stavio grad Kaesong u karantin zbog prvog sumnjivog slučaja koronavirusa
26.07.2020. god.


Severnokorejski Grad Kaesong stavljen je u karantin nakon što je osoba sa simptomima koronavirusa „ilegalno“ prešla granicu, saopštio je severnokorejski lider Kim Džong Un na vanrednom sastanku.

Kako se navodi, nulti pacijent ušao je u zemlju 19. jula, nakon što je pre tri godine prebegao u Južnu Koreju. 
Od tada je pod karantinom, ali "nekoliko medicinskih pregleda sekreta i krvi te osobe" dalo je "nesigurne rezultate", navodi državna novinska agencija KCNA. Ukoliko bude potvrđeno, to bi bio prvi slučaj koronavirusa koji je Severna Koreja zvanično priznala.

Na hitnom sastanku, najviši zvaničnici Severne Koreje i zdravstveni zvaničnici razgovarali su o „opasnoj situaciji u gradu Kaesong koja može dovesti do smrtonosne i razorne katastrofe“.


Kim Džong Un je saopštio da je „preduzeo preventivne mere potpunog blokiranja grada Kaesonga i izolovanja svakog okruga i regiona od drugog“.


"Uprkos intenzivnim preventivnim merama protiv epidemije preduzetih na svim poljima širom zemlje i čvrstom zatvaranju svih kanala u poslednjih šest meseci, dogodila se kritična situacija za koju bi se moglo reći da je opaki virus ušao u zemlju", saopštio je severnokorejski predsednik, te je naložio svim nadležnim institucijama "na svim nivoima i svim poljima" širom zemlje da budu stavljene u najveću pripravnost.

Mere karantina u Kaesongu na snazi su od petka, izvestila je KCNA, dok lokalne vlasti rade na pronalaženju i ispitivanju kontakata te osobe "koji su bili u gradu u posljednjih pet dana."

Već ionako izolovana Severna Koreja gotovo je odmah zaustavila prekogranične prolaze još u januaru, ubrzo nakon što se epidemija koronavirusa proširila izvan grada Vuhan u Kini. Pošto je pandemija zarazila skoro 16 miliona ljudi i ubila 640.000 u narednih šest meseci, Pjongjang je za sada izveštavao o nula slučajeva koronavirusa.

Odmah preko teško čuvane granice, Južna Koreja je naprotiv, uspela da donekle suzbije epidemiju i drži je pod kontrolom, izveštavajući o 14.000 zaraženih i manje od 300 smrtnih slučajeva do danas.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © KCNA via Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Zbog velikog broja lažnih vesti na društvenim mrežama, Twitter se odlučio da natera korisnike da pročitaju članke i likove sa vestima pre nego ih podele.    Za sada će ova


Na poziv gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača, Slobodan Branković, direktor Srpskog atletskog saveza posetio je ovaj grad kako bi sa predstavnicima Gradske uprave, Sportskog saveza i ruk

 U Medijskom skloništu u Vranju održana  je promocija knjige „Oči u oči sa političkom korupci


 Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević (SNS) izabrana je danas za Predsednicu Skupštinskog odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Peking je saopštio da će preduzeti odgovarajuće mere u znak odmazde protiv odluke Vašingtona da prisili nekoliko kineskih novinskih organizacija da se registruju kao strane misije koje deluju u...


Turska može poslati svoje vojnike u Karabah, ako Azerbejdžan to zatraži, izjavio je potpredsednik Turske Fuat Oktaj u intervjuu Si-En-En Turk.


Ostale novosti iz rubrike »