Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Vojnici generacije “jun 2020” položili vojničku zakletvu

Vojnici generacije “jun 2020” položili vojničku zakletvu
19.06.2020. god.


Svečanost polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije “jun 2020“ održana je danas u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Obraćajući se vojnicima, zastupnik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević rekao je da su danas „pred zastavom, starešinama i najbližima stali u stroj branilaca otadžbine“.

 
- Odbrana otadžbine oduvek je na ovim prostorima predstavljala svetu dužnost, obavezu i čast. Uveren sam da će izgovorene reči trajno ostati u vašem sećanju. Zakletva je svojevrstan događaj za svakog vojnika, koja poziva na veliku odgovornost. Kroz burne periode naše istorije zakletva je uvek imala i imaće uzvišenu i plemenitu vrednost. Vojnička zakletva je večna – poručio je general Radivojević i dodao da je naša Srbija, „država slavne istorije, časne prošlosti, ponosnih i hrabrih ljudi“.


 
- Vi ste od danas pripadnici Vojske Srbije. Budite ponosni što ste potomci slavnih predaka koji u ratovima za čast i slobodu naroda i svoje otadžbine, pokazaše kojom se cenom brani sloboda i nezavisnost. Čuvajte uspomenu prema velikanima naše slavne prošlosti. Ponosite se svojom zemljom, da bi se ona ponosila vama. U trajno pamćenje našeg naroda urezano je mnogo bitaka, bojeva i ratova. Svaki od njih je priča o nama, našem shvatanju slobode, života, dostojanstva i ljudske egzistencije. Mi, vojnici, nastavljamo svetlu tradiciju  našeg naroda i u isto vreme izvršavajući časno dodeljene zadatke, ulivamo sigurnost za miran život svih građana Srbije – istakao je zastupnik komandanta Komande za obuku.


 
General Radivojević je istakao da s ponosom odaje priznanje vojnicima martovske generacije koji su u potpunosti izvršili sve zadatke bez ijednog obolelog u borbi protiv korona virusa.

- To je moglo samo upornim, disciplinovanim i organizovanim radom. Uveren sam da ćete biti na njihovom nivou, imajući u vidu da nismo u potpunosti savladali nevidljivog protivnika – poručio je brigadni general Jelesije Radivojević.
 
Među vojnicima koji su danas položili zakletvu su sestra i brat iz Batočine Katarina i Petar Ilić. Starija sestra odlučila je da predloži bratu da zajedno odu u vojsku.
 
- Oduvek me zanimalo sve što je vezano za vojsku i što nije baš tipično za ženu – rekla je Katarina, a Petar je dodao da i njega zanima vojska, ali i da voli oružje. Kako su istakli, imaju podršku i porodice i prijatelja.


- Trebalo bi i naši vršnjaci da se prijave, smatram da je obaveza mladog čoveka da odsluži vojni rok i da je važno znati sve što nas ovde nauče – poručila je Katarina.

Miloš Nikolić iz Novog Sada odlučio se za vojsku, jer je oduvek želeo da postane profesionalni vojnik, a da se potom dodatno školuje.
 
-  Porodica je ponosna. Došao sam da osvetlam obraz svoje porodice, svog grada i svoje jedine države Srbije. Izazovi su već počeli, a sadašnja očekivanja su maksimalno ispunjena. Poručio bih vršnjacima da ne čekaju da vojni rok postane obavezan, prijavite se za dobrovoljno služenje vojnog roka, ovoj državi su potrebni mladi koji idu u vojsku – naglasio je Miloš Nikolić.
 
Vojničkoj svečanosti u Valjevu prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Valjeva, Srpske pravoslavne crkve i brojni članovi porodica i prijatelji vojnika koji su položili zakletvu.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Federalna administracija SAD za komunikacije će verovatno od ponedeljka narediti da se sa prodavnica aplikacija Google Play Store i App Store za iOS uklone Kineske aplikacije TikTok i We...


 U centru Vranja danas je održan humanitarni bazar za malu Lanu Jovanović.   Bile su izložene rukotvorine, cveće, knjige, odeća, slaniši i slatkiši lokalnih poslastičara.   Lana Jovanović boluje od na

Evropski parlament je saopštio da će od 5. novembra prestati da smatra Aleksandra Lukašenka predsednikom Belorusije. &bdq


Predsednik Vladimir Putin otkrio je ime glavnog ideologa hipersonične bojeve glave "Avangard", a to je konstruktor raketne i raketno-kosmičke tehnologije i bivši generalni direktor NPO "Mašinostrojenija", 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su gađanju ciljeva iz artiljerijsko-raketnih sistema PASARS i Pancir S1, koje su izveli pripadnici Trećeg...


Ako Nemačka odustane od projekta “Severni tok 2“, moraće da plati kaznu u vrednosti od 10 milijardi evra, izjavio je član komiteta Bundestaga za međunarodne poslove Valdemar Gerdt iz...


Ostale novosti iz rubrike »