BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Razumljivi i više nego legitimni“: Nemačka podržava „mirne“ američke proteste

RT: „Razumljivi i više nego legitimni“: Nemačka podržava „mirne“ američke proteste
02.06.2020. god.


Berlin je izrazio svoju podršku onome što naziva "legitimnim" i "razumljivim" protestima koji besne širom SAD-a. Nemačka je takođe izrazila nadu da protesti „ne postanu nasilni“, ono što oni jesu.

Podršku građanskim nemirima, izazvane smrću nenaoružanog crnca Džordža Flojda od strane američke policije, u utorak je izrazio nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas.


"Miroljubivi protesti koje vidimo u SAD-u, u kojima učestvuju mnogi pokreti, uključujući američke policajce, razumljivi su i više nego legitimni."


"Mogu samo da izrazim nadu da mirni protesti ne postanu nasilni, a još više nadu da će imati uticaja", dodao je ministar.


Iako je još uvek nejasno kakav bi "uticaj" mogli da imaju trajni protesti, izgleda da zvanično saopštenje malo kasni. Protesti traju već skoro nedelju dana i u mnogim gradovima širom SAD-a je zavladalo nasilje, praćeno pljačkama, podmetanjem požara i čak pucnjavom.

Nacionalna garda je pozvana da se bori protiv nemira u više država, dok je predsednik Donald Tramp rasporedio "teško naoružane" američke trupe u Vašington kako bi "zaustavio nerede, pljačke, vandalizam, napade i bezobzirno uništavanje imovine."


Tramp je zapretio da će aktivnu vojsku poslati i u druge države, ukoliko lokalne vlasti ne uspeju zaustaviti nemire. Da bi to u stvari učinio, američki predsednik bi se očigledno morao pozvati na stari Zakon o pobuni iz 1807. godine. Na taj zakon se poslednji put upotrebio Džordž Buš 1992. godine da bi zaustavio zloglasne nemire u Los Anđelesu.

Nemire je inicirala smrt Džordža Flojda, crnca koji je preminuo od ruke policije Mineapolisa tokom nasilnog hapšenja. Nezavisna obdukcija potvrdila je da je smrt posledica davljenja.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS / Eduardo Munoz / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Od suda u Kaliforniji zatraženo je da prisili "Gugl" da ukloni "Telegram" iz svoje prodavnice "Plej stor", zbog tvrdnji da se aplikacija koristi za podsticanje nasilja. Pravni izazov odražava...

Odnosi Moskve i Teherana neće zavisiti od "hirova" Sjedinjenih Američkih Država koje pokušavaju da naruše partnerstvo dve zemlje uvođenjem nelegalnih sankcija, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Ako Sjedinjene Američke Države ukinu sankcije Iranu, Teheran će se vratiti primeni nuklearnog sporazuma (JCPOA) i dodatnom protokolu sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA)

Rusija se nada da će se Sjedinjene Američke Države vratiti Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu, što je uslov da Iran izvrši obaveze, rekao je ministar...


Moskva i Teheran zainteresovani su za potpuno obnavljanje nuklearnog sporazuma između Irana i drugih učesnika, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "Danas je jedna od najvažnijih tema zadatak spasavanj...


Ostale novosti iz rubrike »