Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Sjaj carskog i modernog Peterburga: Petnaest najlepših zdanja u severnoj ruskoj prestonici

Sjaj carskog i modernog Peterburga: Petnaest najlepših zdanja u severnoj ruskoj prestonici
17.05.2020. god.


Monumentalne građevine bez kojih je nezamisliva raskoš Sankt Peterburga

Zimski dvorac

Slobodno se može reći, nema tog izbora najlepših građevina Sankt Peterburga bez obzira na afinitete sastavljača liste, u kome se ne bi našao Zimski dvorac. Čuvena barokna palata podignuta je za vreme vladavine Jekaterine Druge, da bi kasnije bila dograđivana i čuvala carske kolekcije. Baš kao i u minulim epohama, u 18. ili 19. veku, dvorac i dalje pleni raskošnim dimenzijama i lepotom. Carski kompleks je danas glavna zgrada Ermitaža, najvećeg muzeja u Sankt Peterburgu i Rusiji, piše Russia beyond.

Dvorski trg br. 2


Kuća kompanije Singer

Zgradu na uglu Nevskog prospekta i Gribojedovljevog kanala izgradilo je početkom dvadeset veka.

Akcionarsko društvo Singer u Rusiji. Spektakularna fasada u stilu secesije jedna je od najupečatljivijih u glavnoj gradskoj ulici. Na nižim spratovima smešten je Dom knjige, a na preostalih pet viših kancelarije.

Nevski prospekt, 28


Dom trgovačkog društva Braće Jelisejevih

Zdanje je 1903. godine bilo najraskošnija građevina tog doba.  Njegov modernistički stil, sa ogromnim lučnim vitražom i skulpturama na fasadi trebalo je da demonstrira bogatstvo trgovačkog društva i bude mamac za robu čuvenih trgovaca Jelisejevih. Kao i na početku prošlog veka u zgradi se danas nalazi trgovački kompleks sa prodavnicama prehrambenih proizvoda.

Nevski prospekt br. 56


Kazanjska saborna crkva

Crkva je građena po ugledu na Baziliku svetog Petra u Rimu. Bilo je planirano da hram postane glavna pravoslavna crkva u Rusiji. Gradnja je počela 1801. godine, ali je Otadžbinski rat  1812. godine osujetio planove. Savremenike je hram asocirao na pobedu nad Francuzima. U crkvi su smešteni glavni trofeji rata, a u njoj počiva i legendarni feldmaršal Mihail Kutuzov.  

Kazanjski trg br. 2


Veliki dvorac Peterhofa

Prefinjeni barokni dvorac u letnjoj rezidenciji Romanovih u okolini Sankt Peterburga gradio je Bartolomeo Rastreli, ruski arhitekta italijanskog porekla, isti onaj koji je radio i Zimski dvorac, Za vreme Drugog svetskog rata dvorac su, kao i ceo Peterhof okupirali nacisti, a kasnije je razrušen u bombardovanju. Obnova traje i dan-danas.

Hram spasa na krvi

Ova živopisna crkva u ruskom stilu često se meša sa saborom Vasilija Blaženog u Moskvi, iako je gradnja Hrama spasa na krvi počela tri veka kasnije, 1883. godine, na mestu na kome je u terorističkom napadu na smrt ranjen car Aleksandar Drugi.  Crkva je građena 24 godine. Tako duga gradnja obrazlaže se komplikovanim unutrašnjim uređenjem i izvođenjem mozaika na površini od 7065 kvadratnih metara.   

Kej Gribojedovljevog kanala br 2


Kuća za izdavanje preduzetnika Jofa

 

Čuvena Kuća sa kulom na pet uglova izgrađena je 1913. godine. Prvo je pripadala trgovcima iz porodice Lapin, a kasnije ju je nasledio bogati komisionar  Šner Jof. Upravo u toj kući on je i trgovao antikvarnim nameštajem. Pored toga kuća pet uglova oduvek je uživala široku popularnost među peterburškom inteligencijom. U kući je živela ćerka poznatog pisca Korneja Čukovskog Lidija koju je često posećivala pesnikinja Ana Ahmatova. 

Rubinštajnova, 40


Isakijevski sabor

 

O gradnji se lično starao imperator Nikolaj prvi budući da je to bio još jedan pokušaj da se stvori glavna pravoslavna svetinja imperije. Završen je 1858. godine. Upravo sa kolonade Isakijevskog sabora puca jedan od najlepših pogleda na grad.

 Isakijevski trg br 4

Vila Demidovih

Stara vila u blizini Isakijevskog sabora pripadala je bogatoj porodici preduzetnika Demidov. Dinastija potiče iz vremena Petra Velikog, a njihova porodična kuća bila je u to vreme bez presedana po bogatstvu. Vila je poznata po svojim atlasima i karijatidama koji ukrašavaju glavni ulaz. Posle duže vremena ponovo je otvorena za posetioce.

Jekaterinski dvorac

Još jedna letnja carska rezidencija čiju je gradnju započela supruga Petra Prvog, a završila ćerka Jelisaveta. Plava boja nije slučajno izabrana. Jelisavetu je ona podsećala na majčine oči. Upravo ovde se nalazila čuvana Ćilibarska soba, koja je bila od poda do plafona ukrašena ćilibarima, i koja je nestala za vreme Drugog svetskog rata.

Sadovaja, 7 (grad Puškin)


Zgrada Glavnog admiraliteta

 

Njen šiljak sa brodom jedan je od najprepoznatljivijih simbola Sankt Peterburga. Za vreme Petra Velikog tu se nalazila tvrđava koja je brodogradilište štitila za vreme Severnog rata. Danas se u Admiralitetu na obali Neve nalazi sedište Ratne mornarice Rusije.

Admiralitetski prolaz 1


Manastir Smoljni

 

Građen je 87 godina, radovi su prekidani za vreme ratova, ili zbog nedostatka finansijskih sredstava. Jekaterina Druga osnovala je pri manastiru Institut za plemićke kćeri. Danas su ovde smeštene brojne ustanove, među kojima su i fakulteti Sanktpeterburškog univerziteta.

Rastrelijev trg 1


Petropavlovska tvrđava

Gradnja tvrđave počela je kada je i osnovan Sankt Peterburg 1703. godine. Kao spomenik ruske arhitekture tvrđava spada u objekte kulturne baštine. Nikada u istoriji nije korišćena u vojne svrhe.

Zečje ostrvo, Petropavlovska tvrđava 3


Vitebska železnička stanica

Najstarija železnička stanica ne samo u Sankt Peterburgu nego i u Rusiji. Nikolaj Prvi je bio putnik prvog voza koji je sa ove stanice krenuo 1837. godine.  Stanica ima ogromno predvorje sa paradnim stepeništem, vitraže, stubove i druge simbole imperatorske mode. 

Zagorodni prospekt 52


Lahta centar

Jedna od najznačajnijih građevina savremene arhitekture je poslovni kompleks Lahta centar na obali Finskog zaliva. Visok je 462 metra. To je najviši neboder u Rusiji i Evropi i 16. po visini zgrada u svetu.

Jekaterina Sineljščikova, Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Tanjug / Petr Kovalev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin obišao je danas kadete 140. klase Vojne akademije koji izvode letačku obuku na vojnom aerodromu "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva. Ministar Vulin je...


Ministri unutrašnjih poslova EU najavili su da će se otvaranje unutrašnjih granica Šengena završiti do kraja juna, a da zatim sledi postepeno otvaranje spoljnih granica Unije, do čega bi...

Fejsbuk će početi da označava ruske, kineske i druge medije koji su pod "državnom kontrolom", te će blokirati njihove oglase namenjene korisnicima u SAD ovog leta. Za sada, najveća svetska...


Nemačka bi mogla da uvede kontramere Americi u vidu dodatnih dažbina na uvoz američkog gasa ukoliko Vašington ne prestane da vrši pritisak po pitanju gasovoda „Severni tok 2“, izjavio...

Zvanični Berlin odbacuje sankcije koje je Vašington najavio na račun gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je predstavnik Ministarstva ekonomije Nemačke.


Grčki ministar odbrane Nikos Panajotopulos kaže da je zvanična Atina spremna na sve kako bi zaštitila svoja suverena prava, pa i na vojnu akciju protiv Turske.


Ostale novosti iz rubrike »